slideshow04

Девет нових камиона из ФАП-а за Војску Србије

Војска Србије, у односу на претходну годину, два пута је повећала обим набавке која је вршена у "ФАП Корпорацији" а.д. Прибој, рекао је министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића, обишао данас производњу наоружања и војне опреме које то предузеће из Групације Одбрамбена индустрија Србије врши за потребе Војске Србије и Министарства одбране.

- Ове године наручили смо и већ платили 744 милиона за различита возила која производи ФАП, од камиона, до потпуно нових платформи 6x6 контејнерског типа које данас преузимамо, и до модернизације БОВ-а. ФАП је веома важан за нас. Он је стратешко предузеће, али важније од свега је да војска увек, на првом месту, купује оно што сами производимо и на тај начин чува технологију, чува и људе и места у којим одбрамбена индустрија послује - нагласио је министар Вулин.

poseta vulina 1

Поштујући упутства које је добила од Министарства одбране и Министарства здравља, Компанија ФАП није прекидала своју производњу за време ванредног стања и зато данас, поручује министар Вулин, можемо да добијемо девет потпуно нових камиона, на потпуно новој платформи.


- Председник Републике Србије Александар Вучић, као врховни командант Војске Србије, дао је обећање да ФАП мора остати, да производња у ФАП-у мора бити унапређена, а људи у Прибоју сигурни и задовољни. Војска Србије испуњава обећања свог врховног команданта - рекао је министар Вулин.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића, ФАП из године у годину постаје све значајнији за опремање Војске Србије, а ове године обим уговора тог предузећа, и по вредности и по асортиману, много је већи у односу на раније. Милорадовић поручује да Министарство одбране има намеру да се тај тренд настави.

- Осим своје стандардне производње камиона, ФАП је добио значајну улогу као интегратор сложених борбених система, пре свега на модернизацији борбеног оклопног возила БОВ, где он као финалиста интегрише напоре ширег спектра предузећа одбрамбене индустрије - објашњава Милорадовић и додаје да је актуелна епидемија коронавируса донекле утицала на пословање, али да је ФАП учинио напоре да се кључни уговори за потребе Министарства одбране реализују.

Милорадовић поручује да је Војна контрола квалитета већ извршила пријем серије возила за транспорт контејнера на основу шасије ФАП 2228 и да ће та возила бити елементи једног сложеног борбеног система чији се завршетак очекује у најскорије време.

Како је истакао генерални директор предузећа ФАП Ранко Вуковић, министар одбране је данас имао прилику да види возила која су протеклог месеца завршена током ванредног стања. Он је нагласио да је то један од показатеља да је потез државе, када се определила да ојача ФАП и да га усмери ка наменској индустрији, био добар.

poseta vulina 2

- Када се сви боре за домаћу наменску индустрију, у Републици Србији имамо фабрику која може да изради једно овакво возило, у свим условима, па и у условима ванредне ситуације. ФАП је опстао и захвалио бих радницима који су под мерама заштите које смо предузимали током борбе против коронавируса, уложили напоре како би уговор са Војском Србије привели крају – рекао је Вуковић.

Реч је о возилима специјалне намене, додао је Вуковић, која су први пут урађена у тој фабрици, а која ће носити контејнере одређеног типа, потребне Војсци Србије.

- Ово је први пут у историји фабрике ФАП да је на возилу за војне потребе урађена платформа на возилу 6x6, односно 2228, да можемо да вучемо контејнере од 5 и 10 инча – нагласио је Вуковић додајући да је реч о три модела возила, за три врсте контејнера, за разне врсте превоза средстава специјалне намене.

Народни посланик из Прибоја Крсто Јањушевић рекао је да су грађани Прибоја срећни што је ФАП опстао и што напредује.

- Ова пуна производна линија још један је од доказа да је ФАП опстао. Војска Србије са ФАП-ом у овом тренутку има уговорене послове у вредности више од пет милиона евра, од војних возила, камиона, борбених оклопних возила, до других средстава, што нам даје разлог за оптимизам и наду у још већи напредак - поручује Јањушевић, нагласивши да Србија може да се снађе из сопствених снага, да не мора да увози војна возила и захваливши на великој помоћи државе за улагања у производњу и опрему ФАП-а што деценијама није био случај.

Председник Општине Прибој Лазар Рвовић изразио је захвалност министру одбране, Министарству одбране и Војсци Србије на односу према предузећу ФАП и Прибоју.

- Нама ово много значи. Мало је места и мало је држава које производе камионе. Ми смо доказали да у Прибоју може да се направи квалитетан камион и морамо то сачувати. Надам се да ће пример Министарства одбране следити и друга министарства –нагласио је Рвовић.

Према његовим речима, има простора за напредовање предузећа ФАП и реалне потребе војске нису довољне за одрживост рада, али, како је додао, ако се ту укључе и друга министарства и ако се ту буду производила и комунална возила која су потребна свакој локалној самоуправи, ФАП ће моћи да напредује, као и цео тај крај наше земље.

Извор: Министарство одбране Републике Србије