slideshow04

Знамења Општине

ГРБ И ЗАСТАВА

Грб Општине Прибој jе усвоjен 17.10.2013. године и користи се у три нивоа: основни, средњи и велики грб. Основни грб је намењен за општу употребу, средњи грб за потребе Општинске управе, а велики грб за највише органе Општине и за свечане прилике.
Блазон основног грба гласи: Мали грб се састоји од штита са следећим садржајем: Плаво, таласаста хералдичка пруга између три потковице сребрно, у подножју два крина а у средини штита зупчаник златно.
priboj-mali-grb-small

Блазон средњег грба гласи: Средњи грб се састоји од горе описаног штита на ком је сребрна бедемска круна са три видљива мерлона а окруженог златним полувенцем од храстове гране у роду (хералдички) десно и буквине гране у роду лево увезаних врпцом у бојама српске тробојке а испод свега сребрн свитак са натписом ПРИБОЈ.

priboj-srednji-grb-small
Блазон великог грба гласи: Велики грб се састоји од горе описаног штита на ком је сребрна бедемска круна са три видљива мерлона све постављено између два храста истргнута и са пет жирова природно који придржавају штит и иза њих два копља природна окована златом са којих се у поље на десном вијори стег у бојама српске тробојке а на левом хералдички стег Општине оба златно оперважена а као постамент стоје две сребрне планине из којих поменути храстови расту са унутрашњих падина између којих су травнати брежуљци, на десном горњем представа рудника из старине природно а на левом горњем сребрн бедем са три мерлона а између брежуљака и испод штита на травнатој површини бањски извор полукружни природно између два талаласаста хералдичка прута из којег истиче вода у језеро сребрно окружено брежуљцима у дну постамента. Испод свега је сребрн свитак са натписом ПРИБОЈ.

priboj-veliki-grb-small

Застава: Хералдички стег је истоветан садржају штита пренесеном на квадратну основу: Плаво, таласаста хералдичка пруга између три потковице сребрно, у подножју два крина а у средини стега зупчаник златно.

priboj-steg-small
Хералдички уметник: Љубодраг Грујић

 

DOWNLOAD

Уколико сте добили одобрење за употребу, овде можете да преузмете основни грб општине Прибој у растерском облику, у свим варијантама, као ZIP-овани png фајлови (3,08 MB).
Блазон и симболику грба можете преузети овде.

 

ПРАЗНИЦИ

priboj-dan-opstine-kalendarОпштина Прибој обележава и прославља "Дан Општине Прибој" 2. фебруара, као дан када се Прибој први пут помиње у Повељи Краља Фридриха III, која је издата 20. јануара 1448. године по Јулијанском календару (по Грегоријанском календару 2. фебруар).