slideshow04

Vesti

Priboj i Bijelo Polje kroz prekograničnu saradnju uklanjaju divlje deponije čisteći reku Lim

U crnogorskoj opštini Bijelo Polje, 12.marta održana je prezentacija projekta "Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti". Radi se o zajedničkom projektu opština Priboj i Bijelo Polje, JKP "Usluga" Priboj" i NVO Euromost iz Bijelog Polja, koji se finansira od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.

Predsednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kazao je da će se kroz ovaj projekat identifikovati najkritičnija mesta na reci Lim, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća, ali i izvršiti ozeljenjavanje zagađenih površina i vršiti stalni nadzor od strane službenika komunalne policije. Ukupna vrednost ovog projekta je 157.000 evra, od čega je donacija Evropske Unije 133.000.

”Ovaj projekat je samo početak šire zajedničke akcije u koju, kao najveći grad na Limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz Crne gore i Srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku reku i zdrav život” kazao je Smolović. Prema njegovim rečima time će se podići svest stanovništva o štetnosti bacanja raznog otpada u vodu.

Zajedničkoj prezentaciji projekta prisustvovao je i zamenik predsednika opštine Priboj, Saša Vasilić. On je izrazio očekivanje da će opštine Bijelo Polje i Priboj zajedničim snagama doprineti poboljšanju stanja ekologije, posebno kada je reka Lim u pitanju.

”Posebno mi je zadovljstvo što smo danas ovde i što ćemo u budućnosti rešiti neke ekološke probleme. Mi u Srbiji imamo dosta problema po pitanju ekologije u slivu reke Lim i divljih deponija na području Prijepolja i Priboja i naš je zadatak da pored ovog projekta učinimo sve što je u našoj moći da te velike probleme rešimo. Iskustvo opštine Bijelo Polje je od velikog značaja za nas s obzirom da ste po pitanju projekta kolektora uradili dosta. Nadamo se da će reka Lim biti čista kao nekada” izjavio je Vasilić.

Projekat traje 12 meseci, a ugovor je potpisan 30. decembra 2018. godine i trajaće do 30. decembra 2019.godine. Realizacija projekta će početi čim vremenski uslovi dozvole.

bijelo polje priboj cbc srb mne bp