slideshow04

Vesti

Priboj dočekuje biciklističku elitu

Delegacija biciklističke trke kroz Srbiju predvođena direktorom trke Vladimirom Kuvaljom i generalnim sekretarom Biciklističkog saveza Srbije Sašom Gajičićem, posetila je Priboj, grad koji će drugi put biti domaćin etape na najnačajnijoj biciklističkoj trci Jugoistočne Evrope.

U dogovoru sa čelnim ljudima Svetske biciklističke federacije, čelnici biciklističkog saveza Srbije odlučili su da 59. trku Kroz Srbiju organizuju krajem jula i početkom avgusta, uoči Evropskog šampionata. Pripreme za našu najznačajniju trku uveliko su u toku.

Priboj se raduje trci, ona je treća manifestacija i najznačajnija ove godine, imali smo Evropski rafting kup, imamo prvog juna planare - treking ligu peto kolo i onaj pribojski triatlon koji planiramo da promovišemo godinama u centru čarobnog kruga prirode će se završiti najznačajnijom trkom, 59. međunarodnom trkom Tur de Serbia - izjavio je Goran Reković, organizator etape u Priboju.

Priboj se pre tri godine pokazao kao fenomenalan domaćin. Tada smo trku završili u Pribojskoj Banji, ove godine će cilj biti u centru grada tako da očekujemo da će sve biti na javišem nivou - naominje Saša Gajičić, sportski direktor trke Kroz Srbiju

Činejnica da će ovogodišnja trka Kroz Srbiju startovati iz Istočnog Sarajeva posebno raduje sve u Priboju koji mnogo toga radi na prekograničnoj saradnji.

U odnosu kad gledate na šire okruženje i višak istorije i višak potencijalnih turističkih kapaciteta, ali i činjenicu da to ne valorizujemo, ne koristimo na pravi način. Imamo dovoljno primera u okruženju i opštine Priboj i Rudo - Optine koje možda imaju i manje potencijala su mnogo više odmakle u turizmu - rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Priboj je po ugledu na Tur de Frans video svoju priliku da upravo kroz biciklističku trku Kroz Srbiju koja će biti i kvalifikaciona za Olimpijske igre u Tokiju, predstavi čitavom svetu svoje prirodne lepote i turističke potencijale. Nema sumnje da Priboj postaje centar biciklizma u ovom delu Srbije.

Radimo zajedno Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ovde na ovom prostoru gde je nastala prva Srpska država, u Polimlju gde je bilo 100 utvrđenih gradova, i crkava, odakle su se susretale nacije, kulture,vere i gde su svi ostajali. U ovom divnom zajedništvu ovde mi samo treba da se uozbiljimo i dovoljno verujemo u sebe da sve ove prirodne lepote u jednom od najlepših prirodnih biodiverziteta kod nas iskoristili i stavili u funkciju razvoja upravo ovog kraja iz kog je sve i poteklo - dodao je Goran Reković, organizator etape u Priboju.

Priboj će biti domaćin cilja druge etape na trci Kroz Srbiju, kaja će se u ovim prelepim krajevima voziti 29. jula.

Izvor: RTS

56-medjunarodna-biciklisticka-trka