slideshow04

Vesti

Počela raspodela creva za navodnjavanje

Opština Priboj nastavlja sa realizacojom programa pomoći u vodosnabdevanju poljoprivrednika kroz obezbeđenje creva za navodnjavanje. Program traje već pet godina, a ove godine na osnovu podnetih zahetva besplatno će biti podeljeno 62 kilometra creva za vodu različitih profila, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 2 miliona dinara.

Na ovaj način Opština Priboj pomaže svojim građanima, kojima je poljoprivreda glavno ili dopunsko zanimanje. Pošto gotovo ni jedna grana poljoprivrede ne može bez vode, pogotovu voćarstvo i povrtarstvo u našem kraju, lokalna samouprava nastoji da bar delom pomogne rešavanje potrebe za vodom kada je navodnjavanje u pitanju. Tako već petu godinu opština Priboj obezbeđuje besplatno određenu količinu creva za vodu, shodno finasijskim mogućnostima i planskim aktima i srazmerno iskazanim potrebama građana, kako bi se mogli zadovoljiti interesi što većeg broja žitelja pribojskih sela. Naravno Opština ne može obezbediti svu potrebnu količinu creva, ako su u pitanju duži vodovi, ali onda se tu građani udružuju, pa na taj način lakše, zajedničkim vodom, rešavaju i svoj i problem svojih komšija.

„Hvala opštini Priboj što veće nekoliko godina izlazi u susret svojim građanima, u ovom slučaju koji se bave poljoprivredom, kako bi njihovi zasadi bili bolji, prinosi veći, a time novčanik deblji – istakao je Svetozar Vilotić, predsednik Komisije za rapodelu creva za navodnjavanje, i dodao da je jedina obaveza građana koji su dobili ova creva, i da ih iskoriste u prave svrhe, što će se ove jeseni proveravati, i ako bude zlouptreba, creva će se oduzimati“ – kategoričan je Vilotić.

Građanima ova pomoć Opštine dobro dođe. Crevo za navodnjavanje je najčešće i najveća investicija, a njima preostaje iskopavanje kanala, izgradnja rezervoara ili vodozahvata, naravno tu nije uračunt i fizički i majstorski rad i eventualno obezbeđenje određenih dozvola. Građani su prezadovljni nastavkom ove akcije,koja je spletom okolnosti imala pauzu od dve godine.

Raspodela besplatnih creva za vodu nastavlja se ovih dana, prema podnetim zahtevima. Prednost imaju oni koji prvi put koriste ovu pomoć Opštine, a potom, ako bude preostalo količina, na red dolaze i oni koji su već u prethodnima akcijama, koristili sredstva po ovom programu.

Podsetimo, u prethodne 4 godine, do sada je kroz ovaj program podeljeno oko 250 kilometara najkvalitetnijih creva za navodnjavanje poljoprivrednih kulutra pribojskih poljoprivrednika, a sa ovogodišnjih 62 kilometra novih količina creva različitih profila stiže se do brojke od preko 300 kilometara, što je svakako za pohvalu i isticanje ako se zna da je opština Priboj jedna od retkih u svom okruženju, pa i u Srbiji, koja već pet godina sprovodi ovu meru pomoći svojim građanima.

Plan je da se sa realizacijom ovog programa u opštini Priboj nastavi i naredne godine.

creva za navodnjavanje podela