slideshow04

Vesti

Nova parking mesta u Priboju

Priboj je svojevremeno kao veliki industrijski i privredni, pre svega automobilski centar, u bivšoj Jugoslaviji bio drugi po broju automobila u odnosu na broj stanovnika. I takva statistika sigurno je trajala duže vreme. Ipak, broj stanovnika se u našem gradu u vreme tranzicije smanjio, a broj automobila kao da je ostao isti. Taj utisak stvara svakodnevna slika gde nedostaje parking mesta, mada poslednjih godina lokalna samouprava čini dosta napora upravo na tom planu da se poveća broj uređenih parking mesta i tako smanji pritisak na trotoare, zelene i druge javne površine, a time poveća i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Tako ovih dana beležimo uređena nova parking mesta, i to na tri lokacije u novom delu grada. Na uglu METŠ i OŠ „Desanka Maksimović“ prilikom parternog uređenja ove dve škole, na kraju ulice Vuka Karadžića, naspram visećeg mosta preko Lima, na savremen način, sa behaton pločama uređeno je 6 parking mesta, a po istom projektu na inicijativu lokalne samouprave uređena su i parking mesta, pored kompleksa školskih terena u Limskoj ulici, preko puta kafe bar "Džin", od OŠ „Desanka Maksimović“ pa sve do Školskog dispanzera i Dispanzera za odrasle. Ovde je uređeno 16 novih parking mesta što govori da je kroz parterno uređenje dve pomenute škole uređeno ukupno 21 parking mesto koje je, na inicijativu Opštine Priboj, finasirala Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

parking mesta 2019

Na trećem mestu, verovatno na trenutno najfrekfentnijoj ulici u gradu, na Trgu FAP-a, pored zgrade bivše Pribojske Banke prema Limskoj ulici, trgovina ES komerc, kao društveno odgovorna kompanija uredila je svojim sredstvima oko 10-ak parking mesta koja koriste i potrošači ove trgovine, ali i nesmetano i svi ostali građani. Primer za svaku pohvalu koji doprinosi boljem i lepšem uređenju našeg grada, a time se smanjuje i parkiranje na trotoarima, samoj ulici ili drugim javnim površinama koje nisu baš opredeljene za te namene.

Brojki od novuređenih 30-ak parking mesta dodajmo i oko 70 uređenih pre godinu dana, a u sklopu rekonstrukcije Nemanjine ulice u Novom Priboju i sređivanja grada za jubilarne 55. MOSI. Podsetimo, tada je uređen parking sa 43 parking mesta između tzv. “plave“ i „žute“ zgrade, pored Gradske streljane i naspram Spomen obeležja izginulim borcima.

U glavnoj ulici u novom delu grada, odnosno Nemanjinoj ulici, rekonstrukcijom trotoara uređna su parking mesta na dve lokacije. Preko puta velikog parka, od raskrsnice Limske i Nemanjine do raskrsnice Vuka Karadžića i početka glavne ulice u Novom Priboju, uređeno je 28 parking mesta, a po istom projektu uređeno je, takođe sa zelenim površinama i novim drvoredima i 16 parking mesta pored Samačkog hotela 2, preko puta OŠ „Vuk Karadžić“.

Dakle za nešto više od godine dana uređeno je oko 100 novih parking mesta, a isto toliko ih je u planu i za narednu godinu u oba dela grada, i u starom i u noovm Priboju, a realizaciju - čeka lepo vreme i početak nove građevinske sezone, odmah na proleće.

Uz razrađene planove obezbeđena su i sredstva, saznajemo u lokalnoj samouprvi koja na ovaj način korak po korak studiozno i funkcionalno, želi da svim građanima obezbedi što više prostora za parkiranje svojih automobila, na savremen i moderan način, a sa druge strane želi i da zaštiti zelene i druge javne površine od nepropisno parkiranih vozila, čime se povećava i sigurnost svih učesnika u saobraćju, pogotovu pešaka.