slideshow04

Vesti

Pri kraju uređenje fasada zgrada

Zajedničko uređenje fasada zgrada u Priboju, korak po korak, privodi se kraju. Ovih dana završene su fasade na još dve zgrade i tri stambene jedinice, zgrada u Proleterskoj ulici broj 2, preko puta Zavičajnog muzeja i zgrada u ulici 12.januara preko puta solitera sa dve stambene jedinice, sa brojevima 31 i 35.

Pre toga je urađena i zgrada na Brijegu, u ulici 12.januara broj 92, a krajem prošle godine i zgrada u Proleterskoj broj 1, preko puta taksi štanda. Preostaje još da se uradi fasada na zgradi broj 65, u ulici 12.januara, preko puta objekta PU „Neven“.

nove fasade 2020

Pomenute zgrade građene su još pre više od pola veka, zub vremena neminovno je učinio svoje i na njima od tada nije bilo značajnijih ulaganja. Zajedničkom akcijom sređivanja fasada, ove zgrade dobijaju novo ruho, i od oronulih zgrada, postale su ukras ovog dela grada.

Na zgradama su urađene fasade, postavljeni oluci i limarija na prozorima i terasama a pojedini stanari su uspeli da pre ovih radova promene i stolariju na svojim stanovima, pa je sada umnogome popravljena i energetska efikasnost, jer je uz fasade, postavljena i termo izolacija.

Tako su sada ove zgrade i lepše i energetski funkcionalnije, sledi na njima i dekorativna rasveta, pa će se u potpunosti uklopiti u jednu ambijentalnu celinu, koja se u ovom delu grada stvara rekonstrukcijom bivšeg hotela "PRIBOJ" odnosno budućeg hotela "TERME 36.6" sa četiri zvezdice.

Podsetimo, nakon opštinske odluke i planiranih sredstava u prošlogodišnjem budžetu od 10 miliona dinara, za bespovratno sufinansiranje aktivnosti investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada, sproveden je konkurs, na koji se javilo 11 stambenih jedinica, ali sve nisu dostavile potrebnu dokumentaciju, pa je Komisija izabrala šest pomenutih zgrada u starom delu Priboja.

Vrednost radova je nešto preko 11,5 miliona dinara, od čega su, stanari obezbedili 20 %, a lokalna samouprava preostalih 80 %. Ideja je da se pomogne stanarima, da obnove svoje fasade koje nisu renovirane i po nekoliko decenija, a pored energetske efikasnosti, uređenje fasada doprineće i ulepšavanju životnog prostora i boljem izgledu ovog dela grada.

Akcija zajedničkog sređivanja fasada zgrada,nastaviće se i u drugim delovima grada.