slideshow04

Vesti

Inmold iz Požege, kao primer najbolje prakse bio domaćin 26.Panela Industrije 4.0 u Srbiji

Panel Industrija 4.0 - nova industrijalizacija Srbije, održan je u kompaniji Inmold u Požegi, utorak 13. oktobra. Na panelu su učestvovali eminentni stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici fakulteta, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici drugih kompanija u našoj zemlji, koji su prihvatili ili žele da se uključe u ovaj tehnološki proces, koji po rečima stručnjaka, predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju, odnosno digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje, kao novog koncepta povezivanja mašina i računara, njihovo umrežavanje, uz široku primenu veštačke inteligencije.

Industrija 4.0 postala je globalni Međunarodni projekat, od 2011. godine, kada je na sajmu Informatike, u Hanoveru, prvi put predstavljen Program naučno-tehnološkog razvoja nemačke industrije pod nazivom Industrija 4.0. Do danas je svoje nacionalne programe za Industriju 4.0 donelo 37 zemalja u svetu.

26 panel industrija

Srbija je svoj nacionalni Program za Industriju 4.0 usvojila 6. juna 2019. godina, pod nazivom: Digitalna Platforma za Industriju 4.0 u Srbiji. Ona je zasnovana na pametnoj proizvodnji, gde mašine u pogonu same komuniciraju između sebe, obaveštavaju o stanju posla na njima, šalju poruke nadređenim računarima o kvalitetu izrađenih proizvoda i potrebama za njihovim održavanjem.

Svi zaposleni će na platformi mobilnog telefona/tableta, sa radnog mesta, od kuće, sa puta ili ulice, imati uvida u stanje u pogonu i moći da daju naloge operativnom računaru. U Industriji 4.0 roboti ipak neće biti zamena za radnika, već će sa njim tesno sarađivati.

Iako digitalizacija proizvodnje izgleda kao daleka budućnost, u svetu već postoje pilot pogoni sa ovakvim karakteristikama – čulo se na 26.Panelu Industrija 4.0 u Srbiji, kome je domaćin bila kompanija INMOLD, koja je već uveliko u procesu digitalcizacije i automatizacije svoje proizvodnje.

Inmold je među liderima u Srbiji i po uspešnoj proizvodnji i po osvojenoj tehnologiji. Kompanija je osnovana 2006.godine, ima široku paletu proivoda, od alata do robota, koji svoju primenu nalaze od hemijske do automobilske industrije, a iako su specifična radna mesta, zapošljava blizu 400 radnika, od toga čak 50 inženjera.

Inmold, najveći deo svoje proizvodnje izvozi, najviše u Evropu, ali i na gotovo sve druge kontinente. Od pre 4 godine ova renomirana kompanija ima i svoj pogon u Priboju, u okviru Slobodne zone, gde trenutno zapošljava blizu 30 radnika, uglavnom metalske struke a uskoro se očekuje i početak rada novog pogona, sa planiranih novih 100 radnih mesta.

Inmold dosta ulaže u kadrove, jer bez obzira na automatizaciju, ljudi,odnosno stručnjaci su za Inmold, osnov svega. Zato ova kompanije i ide u korak sa vremenom i tehnološkim dostignućima, što joj garantuje i opstanak ali i dalji razvoj, u žestokoj svetskoj konkurenciji. A mladi i obrazovani kadrovi to sve lakše i prihvataju i primenjuju.

Tako je Inmold jedan od pionira i lidera u Srbiji, i po učešću u dualnom obrazovanju, gde je već praktičnu nastavu završilo preko 100 srednjoškolaca, a oko 50 odsto je zasnovalo radni odnos u ovoj kompaniji. Godišnje je u programu obuke preko 30 učenika.

Inmold već ima i studente stipendiste, a ista saradnja ove jeseni treba da otpočne i sa METŠ iz Priboja, gde će Inmold stipendirati 8 pribojskih srednjoškolaca.