slideshow04

Vesti

Zemljoradnička zadruga "Sastavci" besplatno podelila 23 steone junice

Da bi se podstakla produktivnost individualnih proizvođača, povećao kvalitet i količina mleka, novosnovana ZZ "Sastavci", svojim članovima i komitentima, polovinom aprila, besplatno je podelila 23 visokokvalitetne i steone junice.

Sredstva od nepunih 7 miliona dinara obezbeđena su kod Ministarstva za brigu o selu, kroz program pomoći zadrugama. Ugovor su u Ministarstvu, krajem prošle godine, potpisali predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović i tadašnji direktor Zadruge, Mileta Ikonić.

"Kriterijumi su bili jednostavni. Stočar treba da je član Zadruge, priplodnu junicu treba da gaji u svom domaćinstvu najmanje pet godina, a prvo žensko tele da ostavi u svom gazdinstvu ili dodeli drugom zadrugaru. Oni će mleko predavati Zadruzi, a Zadruga mlekari "Biomlek", ističe Mileta Ikonić, nekadašnji direktor a sada član UO Zadruge.

Sa kvalitetnim junicama, na konkretan način popravljaće se kvalitet ovdašnjeg stočnog fonda, a pristigla grla su - izuzetna, prve su ocene struke.

"Junice su simentalske rase, vrhunskog kvaliteta. Dobavljač garantuje 6000 litara mleka u prvoj laktaciji, koja će kasnije biti i značajno veća. Grla su stara oko dve godine, teška su od 500 do 600 kilograma, junice su steone i teljenje se očekuje za dva do tri meseca.", kaže Robert Šipoš, diplomirani veterinar.

Akcijom i kvalitetom priplodnih junica prezadovoljni su i krajnji korisnici, pribojski domaćini, koji će na ovaj način povećati količinu i kvalitet mleka, ali i podići kvalitet stočnog fonda.

Iako je osnovana još pre dve godine, zbog pandemije, novoosnovana ZZ “Sastavci”, sa ovom akcijom tek je počela konkretno da radi, a planovi su ambiciozni.

"Prva akcija je uspešno realizovana, a u planu su i nove. Kvalitetna grla ovaca, akcija krava - tele, ali i nabavka laktofriza i ostale opreme u domaćinstvima ovog kraja.", ističe Sveto Vilotić, aktuelni direktor ZZ "Sastavci".

Ideja je da novoosnovana Zadruga, u perspektivi, bar približno bude kao nekadašnja i nadaleko poznata zadruga istog imena, koja je bila istinski servis poljoprivrednika ovog kraja, dobar snabdevač i siguran otkupljivač njihovih proizvoda.