slideshow04

Vesti

Novi most u Sjeverinu

Popravkom mosta na Javorskoj reci u Sjeverinu, posle tri dana prekida, 24.juna, ponovo je uspostavljen saobraćaj na putu za Strmac, za žitelje ove mesne zajednice ali dobrim delom i žitelja MZ Sjeverin. Time je omogućen nesmetan transport maline, čija je berba u toku, kao i eksploatacija drveta iz planine Javorje.

Drvene grede i patosnice mosta preko Javorske reke, 20.juna, popustile su pod teretom građe i oblovine. Kamion je preko mosta prošao ali je ostala prikolica, koja se prevrnula, a most provaljen. Indirektno život ljudi sa druge strane ove planinske reke je stao. Komunikacija ljudi, čak i pešice je bila ugrožena, pogotovu za desetak školaraca, a samo terencima se moglo alternativnim putem.

Brzom i energičnom akcijom lokalne samouprave, meštana, Šumske uprave Priboj i privatnog preduzeća "Kiko prom", most je posle tri dana, ponovo u funkciji.

Most je izuzetno velikih gabarita za ovakav teren. Grede su čak 9 metara dužine i debljina preko 40 cm. Most je visok 5 metara, patosnice su duge 5 metara i debele svih 10 centimetara. Kamene kule mosta su i dalje u dobrom stanju, a za sanaciju mosta bilo je potrebno oko 20 kubika borove građe, koja je sečena u Ožlju.

I sami meštani su priskočili u pomoć na montaži mosta, da bi što pre rešili zajednički problem.

Put Sjeverin - Strmac, preko palnine Javroje, gde je i najviši vrh Priboja, dug je 20 kilometra i na njemu je čak sedam ovakvih mostova. Dva je pre tri godine lokalna samouprava trajno rešila betoniranjem i kula i ploče, a ovaj, u samom centru Sjeverina je najduži.