slideshow04

Vesti

Mreža zelenih staza

U Priboju je ovih dana promovisana Mreža zelenih staza Zapadnog Balkana, trasama napuštenih pruga, u tri zemlje, u dužini od oko hiljadu kilometara, od Beograda preko Užica i Sarajeva, do Duborovnika i sa krakovima do Priboja i Herceg Novog.

"Lokalna samouprava u Priboju podržava ovakve ideje, koje će još više da nas povezuju, ali i obogaćuju našu turističku ponudu.", rekao je Boris Mrdović, predsednik SO Priboj, pozdravljajući učesnike završne prezentacije ovog zanimljivog proejkta.


Na prezentaciji u Priboju, u prvom planu je bila deonica nekadašnje pruge od Priboja do susednog Rudog, koju su na svoj način promovisali i pribojski biciklisti.

"Staza od Priboja do Rudog duga je 24 kilometra, šest je na teritoriji Priboja, a 18 na teritoriji opštine Rudo. Tu imamo i jedan atraktivni železnički most i staničnu zgradu kao u Beču, samo nekoliko puta manju.", kazao je Miralem Gogalić, pomoćnik predsednika opštine Priboj za oblast turizma.

Da bi se realizovala ideja oživljavanja stare pruge sve do Rudog i obnovili glavni objekti na njoj, potrebna su značajna sredstva.

"Sredstva za ovaj projekat se moraju iznaći, u prvom redu iz republičkih ili međunarodnih fondova kroz projekte prekogranične saradnje.", rekao je Dragoljub Bogdanović, načelnik opštine Rudo i dodao, da bi bio zadovoljan, kada bi za koju godinu, uradili ovu stazu bar od Priboja do Uvca, sa mostom i zgradom stanične zgrade.

Ovakvi objekti i mreže zelenih staza su značajan turistički mamac, jer su se u nekim delovima ove trase, već obnovile železničke stanice i pretvorile u hotele i slične ugostiteljske objekte, a na Uvcu bi sa železničim mostom mogao da se uredi i prvi granični biciklistički prelaz na ovim prostorima.

Današnji turisti traže uvek nešto novo i sve izazovnije destinacije, a predeli i krajolici prirode, kroz koje su prolazile nekadašnje pruge, to svakako i jesu, pa bi ovakvi projekti u značajnoj meri poboljšali turističku ponudu ovog dela Balkana.