slideshow04

KLER: Javni poziv - Projekat podrške razvoja privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji u 2014. godini

U okviru Projekta podrške razvoja privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji u 2014. godini, raspisan je Javni poziv za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa i dodelu bespovratnih sredstava u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva.

Projekat podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (dalje: Projekat) sprovode Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, i Vlada Republike Srbije, preko Nacionalne agencije za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalna agencija) i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija iz Užica, Kraljeva, Leskovca i Novog Pazara.

Opšti cilj Projekta je unapređenje razvoja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sledećim sektorima:
• agrobiznis (npr. prerada mleka, mesa i povrća),
• tekstilna industrija (npr. proizvodnja odeće i obuće) i
• laka industrija (npr. drvo-prerađivačka industrija (pretežno stolarija), aluminijumska stolarija, izrada nameštaja i opreme za kuhinje i kupatila),

u 12 opština južne i jugozapadne Srbije (Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš).

Projekat će, takođe, pružanjem nefinansijske i finansijske pomoći (u odabranim sektorima, na teritoriji pomenutih opština) podržati razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva kroz:
• podršku za započinjanje posla, u vidu obuka za pisanje biznis planova,
• takmičenje za najbolji biznis plan,
• bespovratnu pomoć za finansiranje najboljih biznis planova,
• treninge, savetovanja i mentoring za novoosnovane i postojeće privredne subjekte u ranoj fazi razvoja.

Uslovi za učešće u Programu u fazi obuke za započinjanje biznisa

Pravo na učešće imaju kandidati koji ispunjavaju sledeće uslove:
1. mladi1 i žene:
• koji imaju poslovnu ideju i žele da započnu posao u pomenutim sektorima i na teritoriji pomenutih opština,
• koji nemaju registrovanu sopstvenu delatnost,
• koji imaju prebivalište na teritoriji pomenutih opština,
• nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine,

Mladi se definišu kao muškarci i žene koji u trenutku objavljivanja Javnog poziva imaju od 18-35 godina starosti

2. mladi i žene - vlasnici privrednih društava i preduzetnici:
• koji su registrovali svoju delatnost u pomenutim sektorima i na teritoriji pomenutih opština,
• koji su većinski vlasnici privrednih subjekata,
• koji su državljani Republike Srbije,
• koji žele da unaprede svoje poslovanje, a registrovali su svoju delatnost u poslednje dve godine, odnosno, u trenutku objavljivanja Javnog poziva ne posluju duže od dve godine,
• koji nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine, kao ni da privredna društva u njihovom vlasništvu nisu osuđivana za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine.

Prioritet pri izboru kandidata za obuku će imati start-up biznisi i privredni subjekti u vlasništvu žena registrovani u poslednje 2 godine. Privredni subjekti u vlasništvu mladih registrovani u poslednje 2 godine će biti uzeti u razmatranje ako se u okviru prioritetnih grupa ne postigne projektovani broj polaznika obuke.

Potrebna dokumentacija za konkurisanje:
• prijavni formular za učešće u obuci za započinjanje biznisa (obrazac 1),
• izjava o istinitosti priloženih podataka (obrazac 1a),
• biografija,
• motivaciono pismo,
• kopija lične karte,
• kopija prijave prebivališta.

Projektom je predviđeno da 200 kandidata pohađa obuku za započinjanje biznisa, koja obuhvata i obuku za izradu biznis planova, sa kojima će se takmičiti za dodelu bespovratnih sredstava.
Pravo na učešće u Programu, u fazi dodele bespovratnih sredstava najboljim biznis planovima, imaju oni kandidati koji su uspešno završili obuku za započinjanje biznisa i izradili biznis plan.

Po realizaciji takmičenja za najbolji biznis plan, 32 najbolje rangirana biznis plana kvalifikovaće se za dodelu bespovratnih sredstava. Kandidati su u obavezi da biznis planom razrade poslovnu ideju koju su kandidovali u prvoj fazi Programa. Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je registracija biznisa u Agenciji za privredne registre (privrednog društva/preduzetnika – za mlade i žene koji nemaju registrovanu sopstvenu delatnost), koji je u većinskom vlasništvu kandidata i usaglašenost sa procedurama zaštite životne sredine.

Bespovratna sredstva moraju biti iskorišćena za realizaciju aktivnosti koje ne narušavaju životnu sredinu, i koje su u skladu sa svim važećim nacionalnim, pokrajinskim i lokalnim zakonima i drugim propisima o zaštiti životne sredine, a koje nisu zabranjene međunarodnim sporazumima.
Biznis ideje kod kojih se zahteva usklađivanje sa procedurama zaštite životne sredine po svim važećim nacionalnim, pokrajinskim i lokalnim zakonima i drugim propisima, a čije usklađivanje traje duže od 30 dana neće se finansirati. Kandidati sami snose troškove pribavljanja dozvola, uverenja, potvrda i slično.

Prioritet prilikom dodele bespovratnih sredstava će imati start-up biznisi i privredni subjekti u vlasništvu žena registrovani u poslednje 2 godine.
Privredni subjekti u vlasništvu mladih registrovani u poslednje 2 godine će biti uzeti u razmatranje ako se u okviru prioritetnih grupa ne postigne projektovani broj korisnika bespovratnih sredstava.

Ukupna raspoloživa sredstva za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u vlasništvu žena i mladih iznose 240.000,00 USD sa prosečnom vrednošću od 7.500,00 USD po klijentu, u dinarskoj protivvrednosti po utvrđenom kursu Narodne banke Srbije.

Bespovratna sredstva će se odobravati za nabavku opreme za realizaciju poslovne ideje koja je nagrađena na takmičenju.

Bespovratna sredstva se ne mogu koristiti za rekonstrukciju postojećih građevinskih objekata i izgradnju novih građevinskih objekata, kao ni za naknadu za zaposlene.

Primalac bespovratnih sredstava ne sme, ni pod kakvim okolnostima, nabavljati sredstvima sledeće: vojnu opremu; opremu za nadzor; robu i usluge za podršku policiji ili drugim aktivnosti za sprovođenje zakona; opremu i usluge za abortus; sredstva za kontracepciju; luksuznu robu; opremu za kockanje; opremu za proizvodnju alkohola; opremu za modifikaciju vremenskih uslova; motorna vozila; farmaceutske proizvode; pesticide; đubrivo; poljoprivredne proizvode; osnovno stado; sadnice; polovnu opremu; trajna obrtna sredstva; imovinu u vlasništvu Vlade SAD.

Rok za podnošenje prijava za učešće u obuci za započinjanje biznisa je 23. maj 2014. godine.

Rok za podnošenje prijava u okviru druge faze Programa uslovljen je realizacijom obuke za započinjanje biznisa, a podnosioci prijava u fazi takmičenja će o istom biti blagovremeno obavešteni.

Detaljnije informacije o uslovima, rokovima, dinamici realizacije, izboru kandidata i ostalom možete naći u Programu.

Program, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije na adresi www.psd.narr.gov.rs i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija angažovanih na Projektu, kao i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama angažovanim na Projektu.

Obrazce možete preuzeti ovde:

Obrazac 1 - Prijavni formular za učešće u programu obuka memo 28.4.2014
Obrazac 1a- Izjava o istinitosti priloženih podataka
Obrazac 2 - Prijavni formular za dodelu bespovratnih sredstava
Obrazac 3 - Projektovani budžet
Obrazac 4 - Izjava o učešću aplikanta
Obrazac 5 - Prilozi

Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom odgovarajućoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji koja je angažovana na Projektu za područje opštine Priboj, Nova Varoš i Prijepolje:
Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga d.o.o. Kraljevo; Cara Dušana 77, 36000 Kraljevo; tel: 036/397-777; e-mail: ; www.kv-rda.org; za područje opštine Raška;
2. Regionalna razvojna agencija - Zlatibor d.o.o. Užice; Petra Ćelovića bb, 31000 Užice; tel: 031/523-065; 510-098; e-mail: ; www.rrazlatibor.rs;

kler logo h