slideshow04

KLER: Prezentacija Projekta podrške razvoja privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji u 2014. godini

U prostorijama Omladinskog centra u Novom delu grada, u petak 16. maja od 11 časova biće održana prezentacija Projekta podrške razvoja privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji u 2014. godini, u okviru koga je maja meseca ove godine raspisan Javni poziv za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa i dodelu bespovratnih sredstava u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva.

Projekat podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (dalje: Projekat) sprovode Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, i Vlada Republike Srbije, preko Nacionalne agencije za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalna agencija) i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija iz Užica, Kraljeva, Leskovca i Novog Pazara.

Prezentaciji mogu prisustvovati i ujedno su pozvani svi zainteresovani aplikanti koji planiraju da pokrenu sopstveni biznis ili da unaprede već postojeći. Na prezentaciji će svi kandidati dobiti preciznije smernice o tome kako popuniti konkursnu dokumentaciju i na koji način konkurisati.
Opšti cilj Projekta je unapređenje razvoja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sledećim sektorima:
• agrobiznis (npr. prerada mleka, mesa i povrća),
• tekstilna industrija (npr. proizvodnja odeće i obuće) i
• laka industrija (npr. drvo-prerađivačka industrija (pretežno stolarija), aluminijumska stolarija, izrada nameštaja i opreme za kuhinje i kupatila), u 12 opština južne i jugozapadne Srbije (Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš).

Pravo na učešće imaju kandidati koji ispunjavaju sledeće uslove:
1. mladi i žene:
• koji imaju poslovnu ideju i žele da započnu posao u pomenutim sektorima i na teritoriji pomenutih opština,
• koji nemaju registrovanu sopstvenu delatnost,
• koji imaju prebivalište na teritoriji pomenutih opština,
• nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine,

Mladi se definišu kao muškarci i žene koji u trenutku objavljivanja Javnog poziva imaju od 18-35 godina starosti

2. mladi i žene - vlasnici privrednih društava i preduzetnici:
• koji su registrovali svoju delatnost u pomenutim sektorima i na teritoriji pomenutih opština,
• koji su većinski vlasnici privrednih subjekata,
• koji su državljani Republike Srbije,
• koji žele da unaprede svoje poslovanje, a registrovali su svoju delatnost u poslednje dve godine, odnosno, u trenutku objavljivanja Javnog poziva ne posluju duže od dve godine,
• koji nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine, kao ni da privredna društva u njihovom vlasništvu nisu osuđivana za krivična dela protiv privrede i krivična dela protiv imovine.

Projektom je planirano da 32 najbolja od 200 kandidata koji su predviđeni za obuku, dobiju bespovratna sredstva za započinjanje sopstvenog biznisa ili unapređenje postojećeg u iznosu od 7.500,00 USD po klijentu, u dinarskoj protivvrednosti po utvrđenom kursu Narodne banke Srbije.
Rok za podnošenje prijava za učešće u obuci za započinjanje biznisa je 23. maj 2014. godine.

Više o Konkursu pogledajte ovde.
kler logo h