slideshow04

Veliki dan za Priboj - Potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade RS i SISU

Priboj, 30.05.2014. - U Fabrici automobila Priboj, u Priboju, danas je potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i finskog proizvođača kamiona SISU auto, kojim je predviđeno da se do kraja avgusta ove godine potpiše ugovor, a već u septembru da počne proizvodnja kamiona u Fap-u.

Potpisivanju Memoranduma, koji su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Dušan Vujović i vlasnik i direktor kompanije SISU Timo Korhonen, prisustvovao je premijer Aleksandar Vučić, kao i finski ambasador u Srbiji Peka Orpana. Svečanom potpisivanju Memoranduma u jednom od najvećih pogona FAP-a prisustvovali su rukovodstvo fabrike i radnici, predstavnici lokalne samouprave ali i brojni mediji. Radnicima i javnosti su se obratili direktor kompanije SISU, Timo Korhonen, ministar u Vladi Srbije zadužen za privredu Dušan Vujović i premijer Aleksandar Vučić. Premijer je poručio da je ovo veliki dan za radnike FAP-a, za Priboj i Srbiju. On je rekao da je mišljenja da će finska kompanija zaposliti najmanje 600 radnika i to samo u proizvodnim pogonima, a da je pre osam meseci, u razgovoru sa sindikatima, upravo govoreno o brojci od 600 do 700 radnika za koje bi trebalo obezbediti posao.

Premijer je rekao i da će država do septembra, odnosno do pokretanja proizvodnje, pružati podršku i pomoć radnicima FAP-a, koji će nakon toga ući u ozbiljnu priču proizvodnje za najpoznatiju, kako je rekao evropsku marku kamiona. Vučić se osvrnuo na njegovu posetu Priboju pre osam meseci, kada je obećao da će se pronaći zainteresovani partneri i dodao da se uz podršku Vlade Srbije, našao način da se to i ostvari. "Ono što je važno je kako ćemo sve to realizovati", rekao je Vučić koji je poručio i da ne bi ni bili ovde danas da već od 1. septembra neće biti zaposleno "prvo 200 radnika, pa još 200, pa još 200".

Vučić je naveo da ključni razlog što su se partneri iz Finske odlučili za FAP nisu ni mašine, nije ni vlada, već to što su videli želju radnika i njihovu energiju i dodao da je potpuno siguran da će se napraviti dobar biznis.
"Kada FAP krene, živne i Priboj i cela regija, a tim kamionima pomoći će se i cela Srbija", rekao je Vučić.

"Predstoje bolji dani i za FAP i za Priboj i za Srbiju", naveo je Vučić i dodao da se 12 godina tražio strateški partner, da mu mnogi nisu verovali kada je rekao da je to moguće i poručio da je ponosan na sve koji su to i omogućili. On je još jednom poručio da su finske firme izvanredne, da postavljaju na početku manje ciljeve, a da onda vremenom traže i zapošljavaju još više ljudi, ne gaze datu reč i drže se dogovorenog. Upitan šta će biti sa livnicom u Prijepolju, Vučić je rekao da je razgovarao sa direktorom livnice, da ima više ponudilaca i da će se u julu, avgustu, početi razgovori o livnici.

Vučić je posebno zahvalio ambasadoru Finske Peki Orpani na angažmanu u čitavom poslu.

Korhonen je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci tri puta bio u Priboju, da je bilo puno posla oko pravljenja biznis plana, ali da se danas zna da postoje mogućnosti za pokretanja proizvodnje i da je zato i potpisan ovaj Memorandum. "Cilj je da do kraja avgusta potpišemo ugovor", rekao je Korhonen i naglasio da je najvažnija stvar koju je u Priboju video vredni radnici koji imaju kompetencije i da smatra da zajedno sa znanjem koje ima Finska, može da se napravi profitabilan posao.

Ministrar Vujović rekao je da je ovo prilika da FAP bude simbol za kamione, kao što je nekada i bio i da najmanje 600 ljudi pokaže šta zna i ume i da FAP bude deo proizvodnje koja posluje svuda u svetu.

Inače, Vučić je posetio Priboj 31. oktobra prošle godine, nakon štrajka radnika koji su blokirali i prugu, i tada je rekao da FAP neće biti ugašen, već istinski restruktuiran i istakao da je ta fabrika od velikog značaja i velikog interesa. On je tada dodao da se očekuje da do 2015. godine, FAP bude profitabilan.

potpisivanje ugovora fap sisu 1
potpisivanje ugovora fap sisu 2
potpisivanje ugovora fap sisu 3
potpisivanje ugovora fap sisu 4