slideshow04

KLER: Javni poziv za učešće u Programu dodele bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti i inovativnosti preduzeća i preduzetnika u 2014. godini u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji

Projekat podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (dalje: Projekat) sprovode Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, i Vlada Republike Srbije, preko Nacionalne agencije za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalna agencija) i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija iz Užica, Kraljeva, Leskovca i Novog Pazara.

Opšti cilj Projekta je unapređenje razvoja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sledećim sektorima:

agrobiznis (npr. prerada mleka, mesa i povrća),
tekstilna industrija (npr. proizvodnja odeće i obuće) i
laka industrija (npr. drvo-prerađivačka industrija (pretežno stolarija), aluminijumska stolarija, izrada nameštaja i opreme za kuhinje i kupatila),

u 12 opština južne i jugozapadne Srbije (Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš).

Osnovni cilj Programa dodele bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti i inovativnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (dalje: MSPP) u 2014. godini u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (dalje: Program) je jačanje konkurentnosti i inovativnosti MSPP, kroz usklađivanje njihovog poslovanja sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja, unapređivanje poslovnih procesa, proizvoda i usluga i jačanje ljudskih resursa.

Bespovratna sredstva će se odobravati za:

uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda, sertifikacija, resertifikacija) i obeležavanje proizvoda „CE“ znakom;
edukacija menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke;
novi dizajn proizvoda i ambalaže;
elektronska prezentacija preduzeća;
poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa;
poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda/usluga;
pristup finansiranju;
testiranje novih proizvoda i
izrada i implementacija specijalizovanog softvera.

Pravo na dodelu sredstava imaju mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji su selektovani u fazi izbora korisnika Projekta u okviru MSPP ciljne grupe u skladu sa ciljevima Projekta, odnosno 121 privredni subjekt koji je potpisao Sporazum o saradnji u okviru projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji“ sa Nacionalnom agencijom i koji:

uspešno posluje prethodne 2 godine i
je izmirio obaveze po osnovu poreza i doprinosa na dan podnošenja prijave za učešće u Programu.

Raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 8.730.000,00 RSD. Sredstva će se dodeljivati privrednim subjektima korisnicima Projekta sa teritorije 12 gradova i opština obuhvaćenih Projektom, pri čemu će minimum po jedan privredni subjekat podnosilac prijave iz svakog grada/opštine, koji ispunjava Programom definisane uslove, dobiti sredstva, a ostatak sredstava će biti raspodeljen prema broju bodova na rang listi, ostvarenom po osnovu definisanih kriterijuma. Broj korisnika sredstava, kao i iznos dodeljenih sredstava po korisniku, zavisiće od broja prijava i visine pojedinačnih zahteva, u kontekstu programskog budžeta.

Nacionalna agencija će na osnovu ugovora sa korisnikom sredstava refundirati iznos do 50% od ukupnog iznosa projekta bez PDV-a.Sredstvima iz Programa će se sufinansirati aktivnosti koje su započete nakon 22. avgusta 2014. godine. Krajnji rok za realizaciju odobrenih projekata je 30. april 2015. godine.

Rok za podnošenje prijava je 9. septembar 2014. godine.

Program, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije na adresi www.psd.narr.gov.rs i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija angažovanih na Projektu, kao i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama angažovanim na Projektu.

Za detaljnije informacije možete se obratiti akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama, čiji kontakti su dati u daljem tekstu.

Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom odgovarajućoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji koja je angažovana na Projektu, prema području, i to:

Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga d.o.o. Kraljevo; Cara Dušana 77, 36000 Kraljevo; tel: 036/397-777; e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; www.kv-rda.org; za područje opštine Raška;
Regionalna razvojna agencija - Zlatibor d.o.o. Užice; Petra Ćelovića bb, 31000 Užice; tel: 031/523-065; 510-098; e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; www.rrazlatibor.rs; za područje opštine Priboj, Nova Varoš i Prijepolje;
Regionalna razvojna agencija Sandžaka „SEDA“ d.o.o. Novi Pazar; Jošanički kej 48, 36300 Novi Pazar; tel: 020/332-700; 317-551; e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; www.seda.org.rs; za područje grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica;
Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga d.o.o. Leskovac; Pana Đukića 42, 16000 Leskovac; tel: 016/315-0115; e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; www.centarzarazvoj.org; za područje gradova Leskovca i Vranja i opština Medveđa, Preševo i Bujanovac.

Obrazce i konkursnu dokumentaciju možete preuzeti ovde.
Javni poziv za učešće u Programu dodele bespovratnih sredstava za podršku udruženjima/klasterima u 2014. godini u okviru Projekta možete pogledati ovde.