slideshow04

Savet za bezbednost saobraćaja - Rad na unapređenju bezbednosti u saobraćaju na teritoriji opštine Priboj

Od kako je formiran od strane Opštinskog veća opštine Priboj, po ugledu na tela koja je formirala Vlada Republike Srbije i državna Agencija za bezbednost saobraćaja, Savet za bezbednost saobraćaja dobio je trajni zadatak podsticanja organizovanja i usklađivanja bezbednosti saobraćaja na putevima iz nadležnosti opštine Priboj. U proteklom periodu zalaganjem Saveta otklonjeni su glavni nedostaci i problemi u lokalnom saobraćaju.

unapredjenje-saobracajne-infrastrukture

Na osnovu podataka dobijenih od strane MUP-a, utvrđeni su prioriteti za delovanje, imajući u vidu učestalost saobraćajnih nezgoda na određenim mestima u lokalnom saobraćaju na teritoriji opštine Priboj. Takođe, imajući u vidu izveštaj o stanju u bezbednosti saobraćaja u Priboju, Agencije za bezbednost saobraćaja, uzete su preporuke u kom smeru treba delovati na unapređenju bezbednosti u saobraćaju. Problematika kojom se Savet u proteklom periodu bavio su sudari iz suprotnih smerova, udaranje i obaranje pešaka i skretanje vozila sa puta, pa je tako postavljeno šest novih ležećih policajaca, jedan od njih na ulazu u ulicu Vuka Karadžića, koja je procenjena kao rizično mesto za pešake, imajući u vidu statistiku o učestalosti saobraćajnih nezgoda, odnosno udaranje i obaranje pešaka. Postavljeno je sedam saobraćajnih ogledala, zvučne vibro trake kod osnovnih škola "Vuk Karadžić" i "Branko Radičević" i markeri na mostovima, tzv. katadiopteri. Takođe, napravljena je prilazna rampa za invalidna lica na ulazu u Policijsku stanicu u Priboju.

Prema rečima predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Priboj Draga Drobnjakovića, svi ovi radovi na unapređenju bezbednosti saobraćaja finansirani su iz namenskih sredstava, koja su zakonom predviđena za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na nivou lokalne samouprave, i sveukupno iznose oko 1.200.000 dinara.

Zajedničkim delovanjem i aktivnostima, Saveta i Direkcije za izgradnju Priboja postavljene su još četiri nove nastrešnice na autobuskim stajalištima ali i zaštitne odbojne ograde na rizičnim deonicama u gradskom i prigradskom području. Ograde su postavljene na lokalnim putevima pored reke Lim prema Bolnici i Dobrilovićima na Banjskom Čamcu, na Jarmovačkom potoku i Kratovskoj Reci.

Osim podsticanja, organizovanja i usklađivanja bezbednosti saobraćaja na putevima iz nadležnosti opštine Priboj, Savet za bezbednost saobraćaja u narednom periodu konkretnije će se pozabaviti bezbednošću saobraćaja na seoskim asfaltiranim putevima, tako što će se na rizičnim deonicama takođe postaviti zaštitne odbojne ograde.

S.M.

unapredjenje-saobracajne-infrastrukture2