slideshow04

Otvorena samouslužna radna stanica NSZ-a u Opštini Priboj

Nezaposleni Pribojci, od sada će moći da pretražuju bazu poslova, napišu i pošalju svoju radnu biografiju poslodavcima, kao i da se informišu o obukama, pozivima i drugim informacijama od značaja za zasnivanje radnog odnosa, na samouslužnoj radnoj stanici Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je postavljena juče u prostoru Uslužnog centra, u zgradi Opštinske uprave u Priboju.

samousluzna radna stanica nsz

Radi se o računaru, na kome uz pomoć specijalne aplikacije, zainteresovani mogu da pristupe bazi slobodnih poslova, a osim toga uz pomoć šeme i napišu svoju poslovnu biografiju i pošalju je.

Opštinska uprava je mesto koje svakodnevno posećuje veliki broj građana, koji će, kada već dođu ovde da završe neku obavezu, moći sami da se inforimišu o ponudi slobodnih radnih mesta.

Svrha “Samouslužnog sistema“, objašnjavaju u NSZ, jeste “brže pružanje određenog seta usluga namenjenih tražiocima zaposlenja, rasterećenje administracije i pružanje mogućnosti pristupa internetu i korišćenje računara osobama kojima je to inače nedostupno”.

Protekle godine, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i 85 lokalnih samouprava potpisali su sporazume o otvaranju 40 novih klubova za traženje posla, 10 centara za informisanje i profesionalno savetovanje i 80 samouslužnih radnih stanica, koji će biti uspostavljeni uz finansijsku podršku Evropske unije. Jedna od opština potpisnica za otvaranje jedne od 80 samouslužnih radnih stanica jeste i opština Priboj.

Sporazumi obavezuju Nacionalnu službu da obezbedi opremu i obučeno osoblje za rad klubova, CIPS-ova i samouslužnih radnih stanica, u periodu od 12 meseci, a lokalne samouprave da obezbede adekvatan prostor i nakon isteka 12 meseci preuzmu na sebe održivost aktivnosti. Na taj način biće proširena mreža za pomoć nezaposlenima u aktivnom traženju posla, u okviru profesionalne orijentacije i karijernog savetovanja. Istovremeno, namera je da se lokalne samouprave aktivnije uključe u pružanje podrške nezaposlenima, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti.