banner-mosi2018

Počinje likovni konkurs za kalendar EU PROGRESa za 2014.

Prokuplje, 7. oktobar 2013. - Četvrti likovni konkurs za novogodišnji kalendar Programa evropskog partnerstva sa opšinama EU PROGRES, na temu "Odgovornost prema prirodi nema granica", počinje danas za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija u 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Cilj ovog konkursa je da podstakne srednjoškolce da razvijaju svoje talente i steknu svest i znanja o zaštiti okoline, reciklaži, energetskoj efikasnosti i sprečavanju zagađenja u svom domu, susedstvu, opštini i zemlji.

Dvanaest najboljih radova, koje bude odabrao stručni žiri, biće štampano na kalendaru EU PROGRESa za 2014. godinu. Mladi autori odabranih radova biće nagrađeni laptop i tablet računarima, kao i fotoaparatima. Laptop i projektor biće dodeljeni školi, koja bude proglašena za najbolju na osnovu ukupnog broja i kvaliteta svih podnetih radova, kao i predanosti u organizaciji internog školskog takmičenja. Konkurs je otvoren do 4. novembra 2013, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani polovinom decembra u Vranju.
Ovogodišnja tema konkursa "Odgovornost prema prirodi nema granica" polazi od činjenice da je očuvanje prirode jedan od najvažnijih zadataka svakog ljudskog bića, a da su recikliranje otpada i energetska efikasnost dva najbitnija koncepta zaštite životne sredine, jer doprinose smanjenju potrebe za sirovinama, manjoj potrošnji energije i očuvanju prirodnih resursa za budućnost. Učenici srednjih škola treba da, u pozitivnom tonu, predstave svoja viđenja značaja zaštite životne sredine, recikliranja i energetske efikasnosti, izraze stavove o načinima na koji ovi koncepti mogu da poboljšaju kvalitet života u njihovom domu, selu, opštini ili zemlji i predstave svoje ideje za rešavanje nekih postojećih ekoloških problema u njihovoj sredini.
Više informacija dostupno je na sledećem linku.
Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz Program evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES već četvrtu godinu za redom nastoje da promovišu pozitivne društvene vrednosti u 25 opština južne i jugozapadne Srbije, kojima pomažu da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, kao i da osavremene rad u skladu sa principima dobrog upravljanja. U Programu učestvuju opštine Ivanjica, Nova Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Prokuplje, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište.
EU PROGRES ima za cilj da podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Evropska unija će izdvojiti 14,1 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra.

konkurs odgovornost prema prirodi nema granica