banner-mosi2018

Održan sastanak predstavnika štrajkača i sindikata FAP-a sa predsednikom opštine

Danas je u kabinetu predsednika opštine, održan sastanak predstavnika radnika i štrajkačkog odbora FAP-a i predsednika opštine, Lazara Rvovića. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Krsto Janjušević, a razgovaralo se o tekućim problemima radnika i najavljenom štrajku za petak.

Na pitanja predstavnika štrajkačkog odbora, nažalost kako kaže predsednik opštine, nije imao odgovor. "Sve što vi tražite, tražimo i mi kao lokalna samouprava", rekao je Rvović. Nažalost, prema njegovim rečima, nesrećni sastanak sa ministrom privrede Sašom Radulovićem poslao je poruku da praznimo ovaj prostor. Predsednik opštine je naglasio, da ovo nije samo ekonomsko pitanje i da se radi o opstanku jednog grada. "Verujemo prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, koji je nažalost u svojoj borbi usamljen. Mi ne tražimo ništa sem posao.", kazao je Lazar Rvović. On se ukratko osvrnuo na aktuelnu priču oko uvoza autobusa iz inostranstva u javna preduzeća, dodavši da je sve to mogao da proizvede FAP. To su realne potrebe u našoj zemlji, ali bi to bila i realna potreba FAP-a, što bi kasnije dovelo do jednog proizvodnog ciklusa u koji ne bi bio uključen samo FAP, kazao je predsednik opštine.
Predsednik Štrajkačkog odbora FAP-a, Milomir Dragaš najavio je i potrvdio za sutra zakazani generalni štrajk i pozvao sve radnike da se odazovu. Pozivu se odazvao i predsednik opštine Lazar Rvović, a Dragaš je naglasio da radnici i sindikati FAP-a apsolutno ne stoje iza bilo kakvih poziva za okupljanje i obustavljanje železničke pruge, rekavši da će na sutrašnjem skupu biti odlučeno kako će se dalje delovati. Prema rečima njegovog zamenika, Predraga Simića, cilj Fapovih radnika je minimalno socijalno davanje, odnosno plata, posao i knjižice. On je rekao da će Fapovi radnici pozvati građane da im se pridruže kada to bude trebalo i da nema potrebe da to neko drugi organizuje umesto njih, obzirom na pre svega političke razlike u opštini Priboj i mogućnosti da to neko zlokoristi pozivajući se na teško stanje radnika pribojske fabrike automobila.
Na pitanje predstavnika medija vezano za najavljeni dolazak prvog potpredsednika Vlade, Aleksandra Vučića u Priboj, predsednik opštine Lazar Rvović je rekao da u toku dana očekuje informaciju, tako da obzirom na nove nepredviđene okolnosti i probleme u zemlji, kojima se bavi sam Vučić, još uvek se ne zna tačan termin njegovog dolaska. Prema rečima Rvovića, njegova poseta će sigurno uslediti. Predsednik Rvović je rekao da u krajnjem slučaju treba da poslušamo savet ministra Radulovića: "Da, poslušaćemo savet ministra i prodavaćemo gvožđe. Prodavaćemo šine sa pruge, jer mašine ne možemo, one su nam potrebne."
predstavnici sindikata fapa 1
predstavnici sindikata fapa 2