slideshow04

Дом здравља Прибој - Саопштење поводом Европске недеље превенције рака грлића материце

Од 2007. године последња недеља у јануару обележава се као "Европска недеља превенције рака грлића материце." Девета по реду Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 25. до 31. јануара 2015. године са циљем подизања нивоа знања о раку грлића материце и његовој превенцији.

Рак грлића материце представља озбиљан јавно здравствени проблем у Европи, јер се сваке године ова болест открије код приближно 60.000 жена, а скоро 30.000 жена умре. Оно што забрињава је чињеница да се јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15-44 године. Стопа новооткривених пацијенткиња у Србији је 24 на 100 хиљада пацијенткиња, у Златиборском округу 16,3 на 100 хиљада. То би значило 2 до 3 новооткривене пацијенткиње у Прибоју од рака грлића материце сваке године.
Да би се то спречило битна је превенција, а то подразумева обавезне редовне прегледе код гинеколога једном годишње или бар на две године. У наредном периоду требало би да се организује и скрининг програм на карцином грлића материце под покровитељством Министарства здравља, када ће се писаним путем позвати све жене од 25-65 година старости на преглед.
Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити.
Због тога апелујемо на пацијенткиње да обаве свој редован гинеколошки преглед, а посебно на оне које дужи низ година нису долазиле на прегледе. Начините први корак у спречавању рака грлића материце и јавите се у Службу за здравствену заштиту жена у Дому здравља Прибој на превентивни преглед.