slideshow04

У Прибоју издата прва електронска дозвола у Србији

У Србији је 4. јануара ове године, званично почело издавање електронских грађевинских дозвола у свим локалним самоуправама, а систем се налази у Агенцији за привредне регистре и приступа му се преко више сајтова.

urbanizam-izdavanje-dozvole

Пуштањем у рад једног оваквог система, Србија је значајно унапредила свој привредни амбијент. Први корак ка томе био је измена Закона о планирању и изградњи и увођење обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола, а након тога и почетак рада овог система у свим локалним самоуправама. Са почетком рада система за електронске грађевинске дозволе, пристигли су и први захтеви који су поднети у електронској форми, али нису сви и одобрени. Званично прва електронска дозвола ове врсте, издата је у Прибоју, по захтеву који је поднет у електронској форми од стране физичког лица. На овај начин Прибој је добио својеврсну историју и печат, у оквиру најважније привредне реформе која се тренутно спроводи у Србији.

Сви захтеви за добијање дозволе за градњу се подносе искључиво у електронској форми, а грађани ће захтеве моћи да подносе сами или посредством овлашћених пројектаната. Минимум техничких услова за приступање систему е-дозвола подразумева да корисник поседује рачунар са Windows XP оперативним системом, новији интернет претраживач и интернет са брзином даунлоуда од 1 mbp/s и уплоад-а од 0,5 mbp/s.

Систем је једноставан јер се кроз процедуру пролази у пет корака, бирањем опција из падајућих менија. Омогућено је праћење тока решавања захтева, подносилац и институције укључене у процедуру добијају е-маил обавештења о статусу предмета. Софтвер упозорава службенике на рокове за поступање по захтеву. Документи се дигитално потписују због чега је немогућа њихова злоупотреба и накнадна модификација.

За функционисање једног оваквог система, донацију је обезбедио НАЛЕД, у износу од 400.000 евра за израду софтвера за е-дозволе, а новац су донирале владе Немачке и Швајцарске преко ГИЗ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга и Швајцарске развојне агенције.

С.М.