slideshow04

Њена екселенција амбасадорка Аустралије данас посетила Прибој

Општину Прибој данас је посетила Њена екселенција амбасадорка Аустралије у Србији, Македонији и Црној Гори, гђа Џулија Патриша Фини. Њени домаћини били су локална самоуправа у Прибоју и Удружење грађана "Женски глас Прибоја", чији су пројекат „Јачање социјално-економске улоге жена кроз неформално образовање“ финансирали Амбасада Аустралије и Direct Aid Program (DAP).

poseta ambasadorke australije1

На завршној конвенцији пројекта „Јачање социјално-економске улоге жена кроз неформално образовање“, која се одржала у Малој сали прибојског Дома културе, осим жена које су директно учествовале у реализацији пројекта, били су присутни представници локалних институција, медија и заинтересована јавност.
У кратком излагању, чланице Женског гласа Прибоја, представиле су резултате пројекта који је добио несебичну подршку Амбасаде Аустралије, али и личну подршку Њене екселенције, гђе Фини. Пројектом је обухваћена неформална едукација и образовање жена, у циљу боље припремљености за аплицирање за средства потребна за започињање сопственог бизниса и самозапошљавања, са идејом економског и социјалног оснаживања жена. Пружањем могућности међусобне размене идеја и искустава, створиле су се шансе за реализовање партнерских односа у пословном окружењу.

poseta ambasadorke australije2

Њена екселенција амбасадорка Аустралије, гђа Џулија Патриша Фини је у свом обраћању нагласила, да је оснаживање жена приоритет Владе Аустралије, тако да се таква политика примењује и у земљама акредитације.
"Оснаживање жена није само права ствар из перспективе људских права, већ и у економском смислу. Веома ми је драго што сам део ове иницијативе", рекла је она, додавши да ју је посебно охрабрио податак да је већ пет жена, учесница пројекта пронашло запослење.
Председник општине Прибој, Лазар Рвовић захвалио се аустралијској амбасадорки на посети, додавши да ће Прибој, као локална самоуправа увек подржавати овако квалитетне пројекте, јер је свако ново радно место, једно мало богатство за нашу локалну заједницу, у данашње време.

poseta ambasadorke australije3

Обзиром да је аустралијска амбасадорка заговорник тезе, да се Србија не може посматрати ни доживљавати кроз Београд, она се данас упознала са дугом традицијом и историјом Прибоја. Посетила је манастир Свети Никола на Бањи и ризницу манастира, након чега је обишла Центар за социјални рад и и Прихватилиште жртава породичног насиља.

poseta ambasadorke australije4