banner-simboli i dan opstine

Прибојска топлана међу десет топлана које ће прећи са фосилних горива на биомасу

Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је данас Споразуме о зајму и донацијама са представницима Немачке развојне банке (КфW) и Владе Швајцарске, који ће обезбедити да 10 топлана у Србији, међу којима је и топлана у Прибоју, са фосилних горива пређу на коришћење обновљивих извора енергије, односно биомасе.

toplana priboj

Цео пројекат је вредан 27 милиона евра, од чега је 20 милиона зајам КфW-а, док ће Влада Швајцарске дати грант од пет милиона евра, а Немачка развојна банка грант од два милиона евра.

Реч је о топланама у Малом Зворнику, Новој Вароши, Новом Пазару, Пријепољу, Бајиној Башти, Ваљеву, Прибоју, Кладову, Мајданпеку и Бечеју, које ће убудуће користити биомасу уместо фосилних горива.

Према речима министра Антића, зајам је веома повољан, са фиксном каматном стопом од 1,1 одсто, са пет година грејс периода и 10 година отплате.

Антић је додао да ће средства зајма враћати локалне самоуправе из уштеда остварених у процесу коришћења биомасе уместо фосилних горива.

Споразуми су потписани у оквиру пројекта "Подстицање обновљиве енергије - развој тржишта биомасе у Србији", који је, како је назначио министар, изузетно значајан за укупан енергетски систем.

"Дубоко верујем да су ово важне ствари за будућност Сбрије и посебно за ове локалне самоуправе, јер је важно да развијамо свест и радимо на сличним пројектима који цхе унапердити наше тржиште биомасе", рекао је Антић новинарима након потписивања споразума.

Потписивању споразума су присуствовали амбасадори Немачке и Швајцарске Аксел Дитман и Филип Ге.

Извор: http://www.mre.gov.rs