Почињу радови на ископавању средњoвековног града Јагата - Општина Прибој

banner-mosi2018

Почињу радови на ископавању средњoвековног града Јагата

Завичајни музеј из Прибоја ове године започиње радове на ископавању средњовековног града Јагат, једног од пет утврђених средњовековних градова на територији општине Прибој, за које се ни данас не зна поуздано када су настали. Тим поводом данас је председник општине Прибој Лазар Рвовић, потписао са директором Завичајног музеја Савом Дерикоњићем уговор о финансирању пројекта "Средњовековни град Јагат".

 

jagart pocetak projekta

Пројекат ископавања средњовековног града Јагат спроводи се преко Програма јавних радова, а уз финансијску подршку Општине Прибој. За ову годину је из средстава локалне самоуправе издвојено 2 милиона динара, а сам пројекат ископавања спроводиће се три године. У питању је тврђава која заузима простор од 1,2 хектара, са остацима куле осматрачнице, одбрамбеног зида и одбрамбене куле четвороугаоног облика. Настанак Прибоја као града директно је повезан са утврђењем Јагат на Бићу, што се дало закључити из историјских списа. Иако се поуздано не зна када је настало ово утврђење, претпоставке су да је настало почетком 14. века, имајући у виду да се град као утврђење већ у 15. веку уводи у историјске списе.

Сам град Јагат вековима је прелазио из државе у државу, а неретко је био граница између држава, Деспотовине и Босне. После окупације од стране турске власти, постао је део турске одбрамбене линије око 1530. године, где је постојао гарнизон турске војске од 150 војника, који су према историјским подацима из тог времена, издржавани захваљујући порезу који се узимао од мештана околних места Мажићи, Бања и Голеша. Око 1830. године, када је био устанак у Босни, након заузимања града од стране босанске војске, град је опустео и никада након тога није више имао своју намену.

jagat bic