slideshow04

Потписана повеља о братимљењу Прибоја и Прилужја на Косову и Метохији

Братске везе Прибоја и Прилужја односно највеће српске енклаве на Косову и Метохији, у којој живи близу три хиљде Срба и која се налази у централном делу Косова, у општини Вучитрн, надомак Косова Поља, које трају већ две године, сада су и званично формализоване. На празник Преображења Господњег, 19. августа 2019. године, што је и општинска и храмовна и слава села, председник општине Прибој Лазар Рвовић и председник привремениг органа општине Вучитрн са седиштем у Прилужју Аца Мишић, потписали су Повељу о братимљењу Прибоја и Прилужја.

Озваничење досадашње сарадње само ће употпунити досадашње братске односе две средине и дати додатни имуплс да се настави са новим акцијама конкретне помоћи грађанима Прилужја, који живе у веома тешким условима, окружени албанским сецесионистима, где је чак и слободно кретање грађана ограничено из безбедносних разлога, рекао председник општине Прибој Лазар Рвовић и додао да се грађани Прилужја, борбом за свој останак и опстанак на овим просторима, боре и за опстанак и свих Срба на светој српској земљи. По речима Рвовића и будућа сарадња темељиће се пре свега на сарадњи и дружењу, пре свега, младих ове две средине, што је гаранција заједничког успеха.

Први човек највећег српског села на Косову и Метохији, Аца Мишић, захвалио се Прибоју на свим видовима помоћи и моралној подршци, што им даје снаге да, упркос свим тешкоћама и опасностима, истрају у намери да остану своји на своме и не напуштају своја вековна огњишта.

Подсетимо, Прибој свим првацима у Прилужју дарује уџбенике, наградјује најбоље ученике и студенте, као и у Прубоју, а летос је поклоњено и 15 лаптопова школи у Прилужју, а и ове годне преко 50 основаца ове српске енклаве бесплатно ће летовати у прибојском одмаралишту у Сутомору.

Иначе, обележавању Дана општине, храмовне и славе села, Преобеажења Господњег, прусуствовала је политичко-привредна делегација Прибоја, коју су предводили челни људи општине, председник Лазар Рвовић и заменик председника општине Саша Василић.

Посета побратима из Прилужја Прибоју, очекује се у септембару ове године.

bratimljenje priboja i priluzja