slideshow04

Почела расподела црева за наводњавање

Општина Прибој наставља са реализацојом програма помоћи у водоснабдевању пољопривредника кроз обезбеђење црева за наводњавање. Програм траје већ пет година, а ове године на основу поднетих захетва бесплатно ће бити подељено 62 километра црева за воду различитих профила, за шта је из општинског буџета издвојено 2 милиона динара.

На овај начин Општина Прибој помаже својим грађанима, којима је пољопривреда главно или допунско занимање. Пошто готово ни једна грана пољопривреде не може без воде, поготову воћарство и повртарство у нашем крају, локална самоуправа настоји да бар делом помогне решавање потребе за водом када је наводњавање у питању. Тако већ пету годину општина Прибој обезбеђује бесплатно одређену количину црева за воду, сходно финасијским могућностима и планским актима и сразмерно исказаним потребама грађана, како би се могли задовољити интереси што већег броја житеља прибојских села. Наравно Општина не може обезбедити сву потребну количину црева, ако су у питању дужи водови, али онда се ту грађани удружују, па на тај начин лакше, заједничким водом, решавају и свој и проблем својих комшија.

„Хвала општини Прибој што веће неколико година излази у сусрет својим грађанима, у овом случају који се баве пољопривредом, како би њихови засади били бољи, приноси већи, а тиме новчаник дебљи – истакао је Светозар Вилотић, председник Комисије за раподелу црева за наводњавање, и додао да је једина обавеза грађана који су добили ова црева, и да их искористе у праве сврхе, што ће се ове јесени проверавати, и ако буде злоуптреба, црева ће се одузимати“ – категоричан је Вилотић.

Грађанима ова помоћ Општине добро дође. Црево за наводњавање је најчешће и највећа инвестиција, а њима преостаје ископавање канала, изградња резервоара или водозахвата, наравно ту није урачунт и физички и мајсторски рад и евентуално обезбеђење одређених дозвола. Грађани су презадовљни наставком ове акције,која је сплетом околности имала паузу од две године.

Расподела бесплатних црева за воду наставља се ових дана, према поднетим захтевима. Предност имају они који први пут користе ову помоћ Општине, а потом, ако буде преостало количина, на ред долазе и они који су већ у претходнима акцијама, користили средства по овом програму.

Подсетимо, у претходне 4 године, до сада је кроз овај програм подељено око 250 километара најквалитетнијих црева за наводњавање пољопривредних кулутра прибојских пољопривредника, а са овогодишњих 62 километра нових количина црева различитих профила стиже се до бројке од преко 300 километара, што је свакако за похвалу и истицање ако се зна да је општина Прибој једна од ретких у свом окружењу, па и у Србији, која већ пет година спроводи ову меру помоћи својим грађанима.

План је да се са реализацијом овог програма у општини Прибој настави и наредне године.

creva za navodnjavanje podela