slideshow04

Уместо депонија паркови природе

Под слоганом "Будимо одговорни, чувајмо природу, сачувајмо реку Лим" и "Заједно против отпада", након 12 месеци реализације, у Прибоју је данас одржана Завршна конференција пројекта "Рехабилитација илегалних депонија на реци Лим и подизање свести о њиховој штетности", који су у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, реализовали НВО „Еуромост“ из Бијелог Поља и ЈКП "Услуга" из Прибоја, а партнери су били општине Бијело Поље и Прибој. Вредност пројекта је 157 хиљада евра.

Пројектом се допринело заштити животне средине уклањањем илегалних депонија, успостављањем система мониторинга и подизањем свести људи о исправном одлагању отпада.

rehabilitacija divljih deponija

У току пројекта извршена је идентификација и чишћење илегалних депонија и њихово трајно затварање, пошумљавање огољеног земљишта и успостављање зелених површина за одмор, уз парковски мобилијар постављен је и видео надзор. Успостављена и зелена СОС телефонска линија. Чишћењем укупно 12 дивљих депонија у обе општине, прикупљено је много више отпада од планираних количина, нешто преко 81 тоне отпада, односно 51 у Прибоју и 30 у Бијелом Пољу.

У Прибоју је уклоњено више од шест предвиђених дивљих депонија на обалама Лима, а на њиховим местима, реализацијом овог пројекта, сада су својеврсни мали паркови природе и то на обали Лима испод Пање Главе, код Градског базена, Спортске дворане, на Бањском Чамцу, у близини објекта Водовод ПУ "Невен" и у насељу Лука.

Поред додатне опреме, у виду контејнера за отпад и опреме за лабораторију ЈКП "Услуга", која ће служити за испитивање квалитета воде, а због мобилности опреме, могућа је и анализа изворишта у нашим селима, велики је значај пројекта и на подизању еколошке свести свих грађана који живе у 5 општина у Црној Гори, две у Србији и једној у Босни и Херцеговини, кроз које протиче река Лим.