slideshow04

Прибојским воћарима задруга "Полимље продукт" поделила 3000 садница воћа

Задругарство, као најбољи облик организовања пољопривредника, све је присутније и у нашем крају. У Србији је до марта евидентирано 627 задруга, а у Златиборском округу постоје 83, од којих већина није активна. У Прибоју су у прошлој години формиране две задруге – Земљорадничка задруга „Саставци“ и Пољопривредна задруга „Полимље продукт“, које организационо заживљавају, већ имају своје задругаре али и прве активности.

Општина Прибој је планираним средствима у буџету, путем јавног конкурса, са пет милиона динара помогла формирање поменутих задруга, али и њихове прве конкретне активности према задругарима.

zadruga sadnice 2020

Тако је ЗЗ „Саставци“ планирала набавку лактофриза за транспорт млека и музилица сточарима, а ПЗ „Полимље продукт“ је бесплатно задругарима поделила 3000 садница воћа, у првом реду шљиве, али и трешње.

Како истичу челници задруге, то је била бити само прва у низу испорука декларисаних садница воћа, како би се побољшала воћарска производња у овом крају, и са све присутније малине прешло и на друге врсте воћа, за које је овде идеално поднебље, од шљиве, јабуке, трешње, крушке или вишње.

Већ на јесен Пољопривредна задруга „Полимље продукт“ планира и побољшање сточног фонда на подручју наше општине, поготову овчарства, набавком квалитетних и уматичених јагњади и оваца.