slideshow04

Потписан уговор о финансирању унапређења енергетске ефикасности Дома културе

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, потписао је данас у Београду у Министарству рударства и енергетике, Уговор о финансирању пројекта унапређења енергетске ефикасности "Инвестиционо одржавање објекта Дома културе "Пиво Караматијевић".

Ради се о пројекту са којим је локална самоуправа конкурисала на Јавном позиву за доделу средстава из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике Владе Србије.

dom kulture krov pre rekonstrukcije

Одобрени пројект подразумева постављање нове фасаде на згради Дома културе укупне површине од 1195 квадрата и замену комплетне столарије. Пројектом је такође предвиђена и уградња пумпи са фрекфентном регулацијом у котларници на пелет, која, поред других јавних објеката, греје и Дом културе. Ове пумпе такође имају за циљ повећање енергетске ефикасности, како зграде Дома културе, тако и осталих објеката који се загревају новом котларницом на биомасу, у овом делу града. На тај начин смањиће се потрошња топлотне енергије, тиме и потрошња енергената, а крајњи ефекат је смањење трошкова овог буџетског корисника.

Пројекат је вредан непуних 15 милиона динара, од чега Министарство рударства и енергетике финасира 70 одсто средстава, а општина Прибој преосталих 30 одсто.

Поред повећања енегетске ефикансности није занемарљив ни декоративни ефекат, јер ће на тај начин зграда Дома културе, као једна од најстаријих зграда у Старом Прибоју, добити сасвим нови изглед и сјај, а уклопиће се и у нови амбијент који се ствара реконструкцијом бившег хотела на Бријегу, као и започетим пројектом уређења фасада на пет зграда у главној улици овог дела града, што је поред визуелног ефекта, још један корак ка енергетској ефикасности зграда у Прибоју.