banner telefoni naslovna

Почела замена сијалица јавне расвете

У Прибоју је ових дана, кроз јавно – приватно партнерство, започета реализација пројекта замене досадашњих сијалица јавне расвете, савременијим и економичнијим ЛЕД сијалицама.

Биће замењено 1950 сијалица и уз ранији пројекат када је замењено 450 сијалица, у општини Прибој више неће бити старих и дотрајалих сијалица јавне расвете, како у градском тако и на сеоском подручју, односно у центрима сеоских месних заједница.

zamena javne rasvete jpp

Нове ЛЕД сијалице, уз декоративни ефекат и дужи век трајања, допринеће и значајним финансијским уштедама. Гарантована финансијска уштеда је 12 одсто.

Општина Прибој је до сада, на годишњем нивоу, трошила око 1.300.000 киловат часова електричне енергије за јавну расвету, а након завршетка овог пројекта то би требало да буде три пута мање, односно око 400 хиљада киловат часова. Што се тиче финансијских трошкова, из општинског Буџета за јавну расвету на годишњем нивоу трошило се око 13 милиона динара, па ће, по истој пропорцији, убудуће рачуни за електричну енергију бити значајно мањи.

Поред уградње нових ЛЕД сијалица, кроз пројекат је обезбеђено и одржавање јавне расвете, у наредних 15 година, до када и траје отплата приватном партнеру. Пројекат је вредан 112 милиона динара.

Пројекат се реализује кроз јавно - приватно партнерство, јавни партнер је Општина Прибој, док је приватни партнер Конзорцијум који чине „Петрол“ д.о.о. Београд, фирма „Смарт енерџи инвестмент“ и „Електромонтажа“ Краљево, као извођач радова, која има своје подизвођаче.

Надзор врши ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој, а рок завршетка радова је 60 радних дана.