slideshow04

Представљена књига "Заблуде српске историје"

Књиге "Митови српске историје" и "Заблуде српске историје", историчара Дејана Ристића, представљене су у суботу 12. септембра у амфитеатру Завичајног музеја у Прибоју. Оба наслова чине јединствену тематску и историографску целину, а о књигама су говорили археолог Саво Дерикоњић, директор Завичајног музеја у Прибоју, археолог Стефан Голе и историчар Дејан Ристић.

Након великог успеха књиге под насловом "Митови српске историје", пред читаоцима се налази њен наставак под називом "Заблуде српске историје". Ова књига из угла историјске науке анализира неке од најзначајнијих митова, непознаница и историјских заблуда наше бурне и славне националне историје. По историчару Ристићу то су неке од заблуда или дилема:

- Да ли је српска царица Јелена била једина жена која је икада крочила ногом на тло Свете Горе Атонске? Да ли је у зиму 1915/1916. из албанских лука српске јунаке превозила лађа француска или италијанска? Ко је, уместо мртвог краља Александра I Ујединитеља, изговорио речи: "Чувајте ми Југославију"? Да ли је истина да Јосип Броз Тито никада није посетио Спомен-подручје "Јасеновац"?

promocija knjige mitovi srpske istorije

Сличних питања, недоумица, непознаница или веровања има на претек, а аутор књиге, на научним доказима покушао је да их разјасни и отклони створене дилеме.

Историјске непознанице и заблуде, као и псеудоисторијске тврдње, неумитно се повлаче пред неумољивим научним истинама и чињеницама – тврди аутор ове књиге.

Књиге "Митови српске историје" и "Заблуде српске историје" објавила је реномирана београдска издавачка кућа "Вукотић медиа".