slideshow04

Тениски терени и камп за децу Прибоја и Рудог

У оквиру прекограничног пројекта „Бели спорт и културно-историјско наслеђе у функцији развоја туризма општина Прибој и Рудо”, свечано су отворени новоизграђени тениски терени у ове две локалне самоуправе, на којима су отпочели седмодневни кампови за 20 девојчица у Прибоју и 20 дечака у Рудом. За све учеснике кампа обезбеђена је комплетна тениска опрема као и смештај и исхрана, а тренинзи се одржавају уз примену свих епидемиолошких мера.

Обука полазника кампа се врши уз стручни надзор званичника тениских савеза Србије и БиХ, а спроводе је тренери који су добили Д лиценцу у току самог пројекта. Терени, опрема и стручни кадар остају као додатни бенефити за ове две општине, у којима се очекује експанзија белог спорта.

teniski kamp 2020

„Јако нам је важно да што више деце крене у овај лепи спорт. Надамо се да ће ово бити успешно и да ће покренути тенис у Прибоју, а ми из Тениског савеза ћемо учинити све да што више помогнемо деци да се окрену спорту, дружењу и здравом начину живота. “, рекао је Милош Дедић, потпредседник Тениског савеза Западне Србије.

Пројекат је уз развој белог спорта и здравог начина живота, и прилика да се млади из две државе додатно повежу и направе пријатељства и контакте за даљи развој сарадње источног дела Републике Српске и БиХ и Западног дела Србије.

„Последњег дана кампа биће одржан турнир најуспешнијих полазника којима ће бити додељене дипломе. Иначе, комплетна прича овог пројекта кренула је од познате чињенице да се први тениски турнир у Србији одржао у Прибоју, у непосредној близини овог терена. Оба тениска терена званично ће бити стављена у функцију развоја ове две општине. „ – каже Видоје Дидановић, финансијски координатор пројекта.

Тениски камп привукао је велику пажњу деце, а ово је јединствени начин да науче основе белог спорта и покажу своје афинитете.

“Дошла сам овде да бих научила неке нове ствари о тенису и волим да се такмичим” изјавила је на почетку кампа Јана Јовановић, а њена другарица из Рудог Ана Милићевић, каже да је одушевљена овим кампом и приликом, да све оно што је маштала о белом спорту, сада, практично и научи.

Пројекат се финансира из приступних фондова ЕУ, у склопу програма Прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине 2014-2020, настао је на историјској чињеници да је у Прибоју 1880.године у организацији Аустроугарског гарнизона, одржан други турнир у историји белог спорта 1880, свега три године након првог у Вимблдону, чиме се покушава део раритетног културно - историјског наслеђа, ставити у функцију развоја туризма ове две пограничне општине Полимља и тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.