slideshow04

Филм "Тома" о певачу Томи Здравковићу сниман и у Прибоју

Овог лета започето је снимање филма "Тома", филма о највећем боему међу певачима народне музике Томи Здравковићу, а ових дана одређене сцене снимане су и у Прибоју, односно у центру МЗ Кратово, где је је имитирана Томина кућа у његовом селу Печењевци, крај Лесковца, као и једно боемско, односно покерско вече у некадашњем ресторану „Нарцис“ у приградском насељу Мраморје.

У филму су, у поменутом ресторану, односно задимљеној кафани, где је Тома уз неизоставни вињак, са пријатељима играо покер до ситних сати, наступила и два глумца аматера из Прибоја – у улози играча покера Ибрахим Ћата Хасанагић, а у улози конобара Анес Шњуфа Хрловић.

film toma zdravkovic 2020

Филм "Тома" је импресија о миту и легенди Томе Здравковића, односно прича о пријатељству, љубави и музици незаборавног српског певача, композитора и песника. Овом великом певачу и боему, инспирација за његове песме биле су жене, зато је имао и четири брака, а повезивали су га и са бројним познатим и непознатим женама тога доба. Постоји и прича да је међу њима и једна конобарица из Прибоја, која је отишла са њим након једног његовог гостовања у Прибоју.

Тома је био изузетан интерпретатор народне музике, а надживели су га бројни хитови, од незаобилазних, Данке и Бранке, до Дал је могуће, Шта ће ми живот, до Тужног лета и Ево већ је јесен, Кафана је моја судбина, Дотако сам дно живота. Главно његово осећање била је туга, зато му је кафана била прва а не друга кућа, а алкохол, и порок и највећи непријатељ, до последњих дана. Тома је рођен у Алексинцу, био је немирног духа, па је често мењао место боравка, а иако је поживео свега 53 године, његов живет је био буран и испуњен бројним догодовштинама, које су данас прерасле у легенду. Умро је 1991.године у Београду.

Тома се појављивао и у неколико филмова, пре свега као певач, али и као глумац у филмовима Балкан експрес и Боље од бекства, серијама Бољи живот и Докторка на селу, до Топ листе надреалиста и филма Како је пропао рокенрол.

Сценарио за филм потписује познати глумац и све чешће продуцент Драган Бјелогрлић, улога осветљавања лика Томе Здравковића поверена је једном од најперспективнијих глумаца млађе генерације, Милану Марићу, који се већ доказо у биографском филму о руском књижевнику Александру Довлатову, глумио је и легендарног Гаврила Прнципа, наступао у бројним домаћим серијама, поготову о младима,а тренутно је актуелан у серији Државни службеник, где тумачи агента Лазара Стојановића.

У филму се појављује и доста других познатих глумаца,али и естрадних звезда тога доба,Томиних пријатељица и пријатеља, од Силване Арменулић, Драгана Николића до Предрага Живковића Тозовца и Боре Тодоровића.

Филм о Томи Здравковићу снима се у великом броју градова и општина Србије, од Ваљева,Зрењанина,Београда, Прибоја, Пријепоља, ..па до Чикага,где је Тома такође живео.

Снимање филма „Тома“ требало би да буде завршено до краја октобра,а у биоскопима се може очекивати већ почетком наредне године.