slideshow04

Гради се пут до манастира Дубрава

Ових дана почели су радови на изградњи пута од Брезана до манастира Дубрава, који се налази у кањону реке Увац. До сада се из Прибоја до ове православне светиње, могло доћи само пешице кроз врлети кањона Увца.

Да би се проширила и употпунила туристичка понуда наше општине, односно прелепе висоравни села Брезна, након војесење изградње асфалтног пута од Кратова до овог села, у дужини од непуних пет километара, чиме је омогућен и лакши и бржи долазак до ових просто нестварних крајолика природе, општина Прибој је одлучила и да изгради пут до чувеног манастира Дубрава, који због лоше конфигурације терена није био доступан свим заинтересованим верницима и туристима.

 

Тако је ових дана започело пробијање трасе будућег пута од села Брезна до манастира Дубарава. Траса је дуга близу 9 километара, а већ је пробијено преко 3 километра пута. Радове су ових дана обишли и председник општине Прибој Лазар Рвовић и директор ЈП за изградњу грађевинског земљишта и развој Прибој Здравко Пешут, који су изразили задовоство урађеним али и наду да ће се радови наставити планираном динамиком, како би у овој години, најпре била пробијена траса, а онда пут и насут и поваљан. Дугорочан план је и да се траса будућег пута до манастира Дубрава и асфалтира.

Иначе, манастир Дубрава налази се пет километара узводно од манастирског комплекса Увац. Претпоставља се да је некада био метох манастира Бања и Увац.

Манастир Дубрава припада Жичкој епархији, смештен је на острвској висоравни, на једном од најлепших меандара реке Увац. Окружен грандиозном боровом шумом и брдовитим пределом, представља својеврсну оазу спокоја и тишине, која одолева времену и чува своје древне тајне.

О прошлости овог манастира нема поузданих писаних података, не зна се ко је био ктитор, али је сигурно да је подигнут током средњег века, а да је потом од стране Османлија опљачкан и спаљен до темеља.

Манастир је обновљен 2008. године, а интересантан податак је да је приликом археолошких ископавања у манастирском комплексу пронађено и 160 златних дуката – млетачких цекина.

Данас се у комплексу манастира налазе две цркве – на темељима средњовековног храма посвећеног Светом пророку Илији подигнута је Црква Светог Пантелејмона, освећена 2015. године, а пре ње је, 2007. године завршен, а 2015. године и освећен, већи храм посвећен Светом Василију Острошком.

Манастир је због конфигурације терена, био и ван могућности за увођење електричне енергије, а недавно је пуштен у погон и систем за колекцију соларне енергије који, за сада, обезбеђује најнужију енергију за основне потребе сестринства манастира.

Овај храм исконске природе и духовности годинама привлачи моге посетице, а како игуман Данило каже: “Овде долазе само они које Господ пошаље…”.