slideshow04

Почела изградња трансфер станице "Бањица"

На заштити реке Лим кроз Србију и решавању проблема комуналног отпада, овог пролећа се са речи прешло на дела. И већ се одмакло у реализацији. Депонија “Стањевине” је затворена и већ је санација при крају, а почела је и изградња трансфер станице са рециклажним двориштем, на локацији “Бањица”. Значајна инвестиција и за овај крај, а посебно за општине Нова Варош, Пријепоље и Прибој.

"Суштински ми трансфер станицом решавамо питање комуналног отпада за све три општине, транспортом на ужичку депонију “Дубоко”, а тада ће се санирати и прибојска депонија "Дубоки поток", као што се сада санира и пријепољска депонија "Стањевине". На тај начин у потпуности ћемо заштити Лим у току кроз Србију, а уместо депонија, биће оазе природе.", каже председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Према његовим речима, део укупног пројекта је и постављање баријера узводно од Потпећког језера, за прикупљање плутајућег отпада, а Прибој овог лета креће и у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, па ће све то употпунити заштиту реке Лим.

На изградњи трансфер станице “Бањица” у току је прва фаза, радове изводи компанија “Јужна Бачка” из Новог Сада, а све би требало да буде готово до краја октобра ове године. Инвестиција је вредна 92 милиона динара, 50 милиона обезбеђују локалне самоуправе, сразмерно својој велични - Пријепоље 50 %, Прибој 30% и Нова Варош 20 %, док остатак средстава обезбеђује Министарство заштите животне средине.

"Поред трансфер станице, биће потребно изградити и приступни пут од магистрале, као прикључак електричне енергије од железничке станице “Бистрица”, као и набавити специјална возила, односно камионе за транспрот комуналног отпада до депоније “Дубоко” код Ужица.", реферише директор овог заједничког предузећа Љубенко Васиљевић.