slideshow04

Вратити живот у села Србије

Према подацима Академијског одбора за село САНУ, у Србији има 200.000 празних кућа - 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна ни власник.

А да би се зауставило даље одумирање српског села и вратио живот у напуштена домаћинства, држава предузима конкретне мере на оживљавању тих простора, култивисањем породичних имања и скидањем катанаца са девастираних вековних огњишта.

На предлог Министарства за бригу о селу, Влада Србије је у јуну донела „Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021.годину.“

Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

"Сви заједно, данас крећемо у један изузетно важан посао – враћање живота у напуштена сеоска домаћинства. Ова мисија ће трајати. Ја се надам да ће ово што данас отпочињемо, радити и генерације после нас, а циљ је један једини - вратити живот у села Србије. Ако живе села Србије живеће и Србија.", изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, на радном састанку, са представницима локалних самоуправа, који је одржан 5.јула у Београду.

Председник Академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић био је децидиран, да Српска академија наука и уметности пружа безрезервну и снажну подршку.

"Наша порука је сажета у три речи - знање знање и знање, а све у служби препорода села Србије.“, рекао је он.

Спровођење овог Програма је од националног значаја, јер ће се конкретно решавати проблеми који муче готово сваку општину у Србији, а циљ је да у њима више не буде ни једно девастирано село и напуштено сеоско домаћинство.

За овај програм опредељено је пола милијарде динара, а средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава – до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.