slideshow04

Нови контејнери и канте за одлагање комуналног отпада

Прибој је међу 34 локалне самоуправе у Србији, које су добиле нове судове за одлагање комуналног отпада. Уговор поводом тога, 30.јула је потписан у Прибоју, од стране државног секретара у Министарству заштите животне средине, Александра Дујановића и заменика председника општине Прибој, Саше Василића.

У питању је 120 еко контејнера од 1,1 кубика запремине и 130 канти од 240 литара, које ће допринети да град буде и чистији и уређенији, а локалном ЈКП “Услуга” омогућити да изврши замену старих и дотрајалих посуда за одлагање отпада или да их постави и на новим локацијама.

"И ова опрема је конкретна подршка и резултат добре сарадње општине Прибој и ресорног министарства, коме се захваљујем на великој подршци у решавању нагомиланих комуналних проблема у Лимској долини.", рекао је народни посланик Крсто Јањушевић.

Он је такође рекао да је ово само једна у низу од бројних мера подршке Министарства заштите животне средине, које је за кратко време решило, до скоро нерешив проблем депоније “Стањевине” у Пријепољу, која је такође велике проблеме доносила и општини Прибој.

"Изградњом трансфер станице “Бањица”, коју уз локалне самоуправе, у највећој мери финансира ово министарство, трајно ће се решити одлагање комуналног отпада и Прибоја и суседних општина, а потом је планирано затварање и санирање и депоније “Дубоки поток” у Друглићима, чиме ће се остварити зацртани план - Лим у току кроз Србију без депонија, а уместо њих зелене оазе.", истиче Јањушевић.

Министарство заштите животне средине већ је одобрило и пројекат даље заштите Лима од плутајућег отпада, изградњом три речне преграде узводно од Потпећког језера, а грађане Прибоја очекује још једна капитална инвестиција.

"Изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода и комплетна реконструкција канализационе мреже је изузетно значајна инвестиција за Прибој и његове грађане, како са становишта екологије, тако и побољшања туристичке понуде овог прелепог краја Србије.", закључио је Јањушевић, подсећајући и на већ одобрене пројекте пошумљавања поред стазе здравља у Старом Прибоју, изградње еко парка на ушћу Увца у Лим и субвенција за замену неадекватних индивидуалних ложишта, што ће значајно допринети још чистијем ваздуху у нашем граду.

"Од 34 града и општине Србије, којима је опредељена опрема по јавном позиву, Прибој је међу првима добио нове еко посуде за прикупљање и рециклажу отпада.", истакао је државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић, који се овом приликом захвалио локалној самоуправи Прибоја на увек квалитетно одрађеним пројектима, захваљујући чему и не изостаје подршка министарства.

У оквиру подршке локалним самоуправама на што адекватнијем збрињавању отпада и унапређења животне средине, Министарство је ове године обезбедило 2.940 контејнера и 3.225 канти за 34 локалне самуправе у Србији, које су на јавном позиву аплицирале за ову опрему.