banner-mosi2018

Одржан други по реду фестивал "Дани Данила Лазовића"

Фестивал "Дани Данила Лазовића", која се ове године организовала други пут под покровитељством општине Прибој, а у организацији Дома културе "Пиво Караматијевић" и Завичајног музеја из Прибоја, завршен је у суботу проглашењем победника у говорењу поезије и добитника повеље "Данило Лазовић".

Победница другог по реду фестивала "Дани Данила Лазовића" је Милица Јанкетић, студенткиња Факултета драмских уметности у Београду. Говорила је песму "Мамице", Милене Марковић!

"Дани Данила Лазовића" су подржани од стране општине Прибој, а од ове године су и под покровитељством Министарства културе. Првог фестивалског дана публици и посетиоцима представила се Аматерска позоришна сцена Дома културе "Пиво Караматијевић", са представом "Чаршија", у режији Милорада Дамјановића а по тексту Душана Јанковића.

Фестивал је трајао три дана (30 и 31. октобар и 01. новембар), а посетиоци фестивала су били у прилици да присуствују изложби плаката и програма представа у којима је Данило играо, пројекцијама, извођењу представе “Чаршија” Душана Јанковића, семинару професора ФДУ-а Радована Кнежевића под називом “Савремено говорење поезије”, као и самом такмичењу студената Академија уметности и бројним другим дешавањима. Гост глумац био је Војин Ћетковић, глумац Југословенског драмског позоришта, а ове године чланови стручног жирија били су Радован Кнежевић, Војин Ћетковић, Иван Вуковић, Саша Ђурашевић и Јелена Лазовић.

На фестивалу који се води идејом да очува сећање и искаже поштовање према доајену српског глумишта Данилу Лазовићу и да се бави афирмацијом говорења поезије, ове године такмичило се 11 такмичара из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и наше земље.
Награда за победника је “Повеља Данило Лазовић” и награда од хиљаду евра у динарској противвредности, која се обезбеђује под покровитељством Председника општине Прибој. Новина у односу на прошлогодишњи фестивал је и Интернет конкурс у говорењу поезије, где је победила Ива Стојановић из Крушевца.

Опирније о фестивалу погледајте на danidanilalazovica.rs.
DANIla Lazovica Milica Janketic
DANIla Lazovica izlozba
DANIla Lazovica Vojin Cetkovic
DANIla Lazovica takmicari