slideshow04

Шеф Делегације ЕУ у Прибоју

Шеф Делегације Европске уније, Мајкл Девенпорт, посетио је данас општину Прибој и присуствовао састанку Управног одбора Програма Европски ПРОГРЕС, који се осим у општини Прибој, спроводи у још 33 локалне самоуправе, које раде на унапређењу одрживог развоја.

upravni odbor evropskog progresa priboj1

У оквиру своје дводневне посете југозападној Србији, Девенпорт је посетио Нови Пазар, Нову Варош и данас Прибој, где је осим састанка са руководством локалне самоуправе у Прибоју, обишао највеће и највидљивије пројекте финансиране од стране ЕУ и Владе Швајцарске, заједно са Владом Републике Србије, Завичајни музеј и Канцеларију за младе.

На 10. састанку Управног одбора развојног програма Европски ПРОГРЕС данас су представљени резултати које је Програм остварио у претходном тромесечју, а затим су чланови Управног одбора разматрали предлоге за пружање подршке пољоприведним произвођачима, као и локалним механизмима за родну равноправност. У раду састанка учествовали су представници Канцеларије Владе Србије за европске интеграције и релевантних министарстава, 34 општине које учествују у реализацији Европског ПРОГРЕС-а, као и развојних агенција и пројеката и цивилног друштва.

upravni odbor evropskog progresa priboj2

Према речима шефа Делегације ЕУ, Мајкла Девенпорта, до сада је уложено 20 милиона евра у 208 пројеката, од којих је 86 пројеката успешно завршено. Председник општине Прибој Лазар Рвовић, захвалио се на данашњој посети и томе што је Прибој данас био домаћин једног оваквог скупа, али и донаторима на свој досадашњој помоћи. Он је подсетио да је Прибој тренутно у најтежој ситуацији, али и да се улажу велики напори и од стране локалне самоуправе и од стране Владе Републике Србије, да се Прибој поново направи пожељним местом за живот.

Рвовић је подсетио на формирање Слободне зоне Прибој, која је главна узданица економског опоравка града и на важан пројекат реконструкције у Слободној зони, који финансирају Европска унија и Влада Швајцарске, кроз Програм Европски ПРОГРЕС.

Осим шефа Делегације Европске уније, у Прибоју је данас боравио и менаџер Програма Европски ПРОГРЕС, Грем Тиндал са сарадницима.

upravni odbor evropskog progresa priboj3

Европски ПРОГРЕС представља највећи развојни програм у Републици Србији који се усредсређује на одређено подручје, а има за циљ да подржи одрживи развој 34 локалне самоуправе (ЛСУ) на југоистоку и југозападу земље. Средства за реализацију Програма обезбеђују два велика донатора – Европска унија и влада Швајцарске – заједно са Владом Републике Србије.

Корисницима се у оквиру Европског ПРОГРЕСа пружа финансијска, техничка и саветодавна подршка. Програм спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ) при Министарству финансија РС.

upravni odbor evropskog progresa priboj4