slideshow04

45 милиона динара субвенција за 130 бивших радника ФАП-а

Јуче су у великој сали прибојског Дома културе, бившим радницима из ФАП-ових зависних предузећа као и радницима који су без социјалног програма напустили фабрику у децембру 2015. године, подељења решења о субвенцијама од стране локалне самоуправе, за започињање привредних активности. У сврху овог програма помоћи, општина Прибој је обезбедила 45 милиона динара, а до краја године се планира и откуп деоница од радника, које су у процесу реструктурирања фирме добили на име шест заосталих плата у 2016. години.

Представљајући програм по коме је Општина определила 45 милиона динара субвенција за 130 бивших радника, који су испунили услове конкурса, председник Општине, Лазар Рвовић, најављујући и откуп акција до краја године, позвао је раднике да добијена средства паметно уложе и удруже са субвенцијама Националне службе за запошљавање и других донатора. Председник Рвовић је истакао опредељење руководства општине у борби за помоћ сваком грађанину у оквиру својих могућности, наглашавајући да су и за ова средства постојали они који су предлагали да је боље да се уради 10 километара асфалта, али да је преовладало другачије мишљење.

"Свакако су потребни путеви, али су нама потребнији људи који ће тим путевима ићи и зато уз одређено кашњење смо, ево успели са скромним буџетом да обезбедимо и за вас субвенције.", рекао је Рвовић.

Он је добитнике средстава обавестио да ће новац на њихове рачуне бити пребачен у току сутрашњег дана, тако да ће већ од сутра моћи да га улажу у своје идеје за бизнис, а свима онима којима средства нису одобрена, постоји могућност да се обрате са захтевом Општинском већу.

"Надлежна Министарства у Влади су нам сугерисала да одржимо обуке и помогнемо корисницима, па стога ће вам данас представници КЛЕР-а представити све програме и могућности за развој предузетништва који су сада доступни. Желим да обрадујем и оне од вас који се баве малинарство са вешћу да смо успели да обезбедимо средства за помоћ, поводом суше за прибојске малинаре у висини од 20 динара по предатом килограму. На крају, ја вам желим да ова средства употребите на најбољи могући начин у интересу вас и ваших породица, а ако их употребите на прави начин то је онда и интерес општине и шире заједнице.", додао је обраћајући се присутнима, председник Општине.

Радници који нису били обухваћени прошлогодишњим Владиним програмом отпремнина из ФАП-а, добили су просеку од 250 до 300 хиљада динара, које ће им према њиховим речима много значити за егзистенцију. Према речима већине, определиће се за узгој малина и покретање самосталних радњи, док су они који су две до три године пред добијањем пензије истакли, да ће им ова средства укомбинована са приходима са НСЗ до истека рока значити сигурну егзистенцију.

На крају поделе решења представници Канцеларије за локални економски развој, добитницима субвенције су одржали предавање о програмима отпочињања сопственог бизниса на које могу аплицирати, удружујући тако добијена средстава овим програмом за развој предузетништва.

subvencije za 130 fapovih radnika