slideshow04

Презентован пројекат "Прогнозно извештајни систем у пољопривреди прекограничног региона"

Данас је у просторијама Канцеларије за локални економски развој општине Прибој, одржана презентација пројекта "Прогнозно извештајни систем у пољопривреди прекограничног региона", који финансира Европска унија. Пројекат су презентовали Бојана Нешић, менаџер пројекта из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ужице и Дејан Нешевић из Регионалне развојне агенције Златибор.

Презентацији су присуствовали запослени у Канцеларији за ЛЕР, представници медија и представник локалне самоуправе, помоћник председника Општине за пољопривреду, Хајро Бећировић. Циљ презентације пројекта је упознавање представника локалне самоуправе и заинтересованих страна са активностима пројекта који ће се реализовати на територији прибојске општине.

Циљ пројекта је успостављање иновативног концепта интегрисане пољопривредне производње засноване на преносу знања и искустава у коришћењу информационих технологија за прогнозирање и извештавање пољопривредних произвођача о метеоролошким условима у области. Пројектом је планирано успостављање прогнозно - извештајног система кроз набавку 20 метеорлошких станица за прикупљање података у Србији и 15 станица у Босни и Херцеговини, софтвера за обраду података и прослеђивање информација пољопривредним произвођачима. Пројекат реализују Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ужице и Федерални завод за пољопривреду Сарајево уз партнерску подршку Регионалне развојне агенције Златибор и Сарајевске регионалне развојне агенције. Пројекат се спроводи у оквиру 2. Позива прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине који финасира Европска унија.

У Републици Србији пројекат ће се реализовати на територији 8 локалних самоуправа: Бајина Башта, Косијерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Чајетина и Ужице, док ће се на територији Босне и Херцеговине бити обухваћене општине: Горажде, Олово, Вогошћа, Пале Прача, Илијаш, Илиџа, Фоча Устколина и Фојница.

prezentacija projekta 18 4 2013