slideshow04

Предлог симбола и празника општине Прибој

Комисија за припрему предлога симбола и празника општине Прибој, позива сва заинтересована лица да погледају предлог симбола и празника општине Прибој.

На Конкурс за израду идејног решења грба и заставе општине Прибој који је расписала Комисија за припрему предлога симбола општине Прибој, стигло је девет предлога решења под шифрама. Конкурс је био расписан од 25.03. до 25.04.2013. године. Комисија је прегледала све пристигле предлоге и оценила да ниједан од радова не задовољавају у потпуности услове прописане Kонкурсом и због тога није извршила избор најбољег предлога решења грба и заставе општине Прибој. ( Већина идејних решења нису испуњавала основна хералдичка правила).
Након неуспелог Конкурса Комисија је решила да ангажује Љубодрага Грујића, хералдичара из Панчева, да за потребе Општине Прибој изради идејно решење грба и заставе. Предлог и опис симболике грба можете погледати испод текста.
За Дан општине Прибој, Комисија је предложила 2. фебруар. Комисија је констатовала да је садашњи датум Општине 20. јануар, одређен по Повељи Краља Фридриха III, која је издата 20. јануара 1448. године по Јулијанском календару (по Грегоријанском календару 2.фебруар), а обзиром на то да је 20. јануар, по старом (Јулијанском) календару заправо данашњи 2. фебруар, иначе датум када је Прибој први пут поменут као утврђење на Бићу, Комисија предлаже да 2. фебруар буде Дан општине Прибој.
Блазон и симболику предлога грба можете погледати овде.
vest grb i zastava