slideshow04

Удружено са дијаспором - Посета новог председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Прибој, 19.07.2013. - Новоизабрани председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, као делегат из Руске Федерације, Украјине и Белорусије, Драган Станојевић, данас је посетио свој родни град и присуствовао радном састанку са председником општине, Лазаром Рвовићем. Радном састанку су присуствовали и председник Скупштине општине, Саша Василић и помоћник председника општине за локални економски развој, Крсто Јањушевић.

Лајт мотив једног оваквог радног састанка, са обе стране било је тражење нових механизама за успешнију сарадњу дијаспоре, као и дијаспоре Прибојаца са својим родним градом. Највише се причало о актуелним проблемима са којима се сусреће општина, локално руководство али и сви грађани Прибоја, а такође је бачен и оптимистички поглед на потенцијале Прибоја у виду бањског туризма, пољопривреде и могућности за покретање неке мале производње. Председник општине, Лазар Рвовић је у разговору са новоизабраним председником Скупштине дијаспоре и Срба у региону, изразио своје задовољство, зато што је на ту функцију изабран човек из Прибоја, видећи то као сјајну могућност за привлачење инвеститора у општину Прибој, посредством једног институцијализованог система, Скупштине дијаспоре и Срба у региону.
"Прибојска бања је највећи потенцијал општине Прибој. Општина није власник земљишта, али јесте сервис за инвеститоре и неко ко ће кроз тај посао обезбедити радна места за своје грађане. Када се употпуни туристичка понуда и повежу бањски туризам, са културним и историјским споменицима које имамо, неће бити празног хода за потенцијалне туристе", рекао је председник општине, показујући спремност да се преговара са заинтересованима за улагање из иностранства, који би посредством дијаспоре, добили информације о могућностима за улагање у општину Прибој, што би се показало као добра пракса, не само када је у Прибој у питању, већ и било која друга општина или чак држава Србија. Станојевић је казао, да је након ове логичне посете свом родном граду, потребно направити стратегију заједничког деловања дијаспоре и општине. "Формирање одељења за сарадњу са дијаспором, било би најбоље решење, јер би на тај начин општина била у сталном контакту са дијаспором, заједнички би се радило на томе како да се искористи потенцијал дијаспоре за инвестирање у општину.", рекао је Станојевић.
На крају састанка договорено је да се при Канцеларији за Лер, формира формално одељење за сарадњу са дијаспором, са ажурнијом базом података и умрежавање у информативном смислу и размени информација, као и да се скупи документација на основу које би потенцијални инвеститори из иностранства, а посредством наше дијаспоре, могли да размисле да ли ће да улажу општину Прибој. Помоћник председника општине задужен за локални економски развој, Крсто Јањушевић, рекао је да су се данас искристализовале идеје и да конкретне идеје постоје, када се ради о сарадњи, као и да је локално руководство упућено на начин презентовања својих замисли и пројеката у будућности. " Дијаспора је један од наших највећих ресурса, који се у формално-правном смислу не види", рекао је Јањушевић, честитајући Драгану Станојевићу на избору на важну функцију, уз наду да ће договорена сарања заиста и бити успешна. У име општине Прибој, председик општине Лазар Рвовић поклонио је Драгану Станојевићу монографију "Жемчужины Сербии" (Бисери Србије), писану на руском језику.
poseta dragana stanojevica1
poseta dragana stanojevica2