slideshow04

Одржан први фестивал "Дани Данила Лазовића"

Манифестација "Дани Данила Лазовића", која се ове године организовала први пут под покровитељством општине Прибој, а у организацији Дома културе "Пиво Караматијевић" и Завичајног музеја из Прибоја, завршена је синоћ проглашењем првог победника у говорењу поезије и добитника повеље "Данило Лазовић".

Манифестација ревијално такмичарског карактера, организована је у част великана српског глумишта који је одрастао у Прибоју, трајала је два дана, а отворена је у четвртак, 31. октобра свечаном изложбом фотографија из живота и глумачке каријере Данила Лазовића, у Галерији Завичајног музеја, након чега је приказана пројекција једне од многих представа у којима је глумио Данило Лазовић, "Клаустофобична комедија". Гост глумац вечери био је глумац Горан Султановић. 
Такмичарско вече 1. новембра, било је резервисано за надметање у говорењу поезије, студената завршних година уметничких факултета, одсека глуме из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Босне и Херцеговине. Стручни жири који су чинили еминентни уметници из света глуме и представник породице Лазовић, у саставу Радован Кнежевић, Горан Султановић, Љиљана Драгутиновић, Милица Краљ и Јелена Лазовић, победником првих "Дана Данила Лазовића" прогласили су Сашу Ђурашевића са Академије лепих уметности из Београда. Саша је говорио песму "Жарко" Мирослава Антића и добио 49 поена од могућих 50. Следеће године он ће бити пети члан жирија, а као победник добитник је и новчане награде у вредности од хиљаду евра и повеље "Данило Лазовић".
Пријатељ фестивала чији је покровитељ општина Прибој био је хотел Лим из Прибоја, а "Организовањем једне овакве културне манифестације, Прибој је сигурно враћен на мапу градова са великим уметничким потенцијалом, који афирмишу уметност и праве вредности, али је дао и добар пример како грађани и грађанке једног места или заједнице треба да чувају успомену на велике уметнике и заслужне грађане, који потичу из њихове заједнице", истакао је директор фестивала "Дани Данила Лазовића", глумац Милорад Дамјановић.
Опирније о фестивалу погледајте на danidanilalazovica.rs.
dani danila lazovica takmicari
dani danila lazovica takmicenje
dani danila lazovica izlozba