slideshow04

Данило Миловановић победник 11.Фестивала "Дани Данила Лазовића"

Такмичарском вечери у говорењу поезије, студената глуме са свих академија у региону, у Прибоју је 21.септембра завршен 11. фестивал "Дани Данила Лазовића", који се у граду на обалама Лима и истинском граду поезије, одржава у знак сећања и у част барда српског глумишта, Данила Лазовића, који је своје прве глумачке кораке направио баш у Прибоју.

По оцени стручног жирија победник у говорењу поезије је Данило Миловановић из Београда, студент четврте године глуме Факултета драмских уметности, који је говорио песму Стевана Раичковића "Записи о црном Владимиру".

"Велика ми је част што сам добио прилику да представљам факултет и да говорим поезију на оваквом фестивалу који носи име једног од наших највећих светионика глумаца наше државе Данила Лазовића. То су за мене људи због којих сам ја на крају крајева и уписао глуму, да није њих било и Данила Лазовића, ја не бих знао шта је то што волим. То су  људи који су утабали пут нама младима, да ми то пратимо и да се трудимо да то одржимо", рекао је овогодишњи победник, Данило Миловановић.

Победнику је припала награда "Повеља Данило Лазовић" и новчани део награде, коју је уручио председник Општине Прибој, Лазар Рвовић.

Овогодишњи стручни жири био је у саставу: проф.др Радован Кнежевић, председник жирија, Љубинка Кларић, глумица, Милош Јанковић књижевник, Татјана Бошковић, глумица и Мирјана Бобић Мојсиловић, књижевница.

На "Интернет конкурсу у говорењу поезије" победила је Доротеја Тошић, ученица Гимназије из Пирота, а одлуку је донео жири који су чинили: глумица Драгана Ђурђевић и глумици, Урош Папић и Милорад Дамјановић.

Модератор фестивала и ове године био је глумац Михаило Лаптошевић, музички гост био је Душан Свилар, после деценије трајања фестивала, први пут је уведена институција гост - песник фестивала, што је ове године била књижевница, Мирјана Бобић Мојсиловић.

Завршној вечери фестивала преходио је наступ, на платоу испред Дома културе, Љубице Вранеш, солисткиње Опере Народног позоришта у Београду.

Током четири дана фестивала прибојска публика била је у прилици да погледа бројне позоришне и музичке садржаје, у простору Завичајног музеја и Дома културе, који и заједно организују овај фестивал, под покровитељством општине Прибој и уз подршку Министарства културе.

Фестивал је традиционално почео изложбом  "Прибојски сликари Данилу у част", а настављен је поетско-музичким програмом "Мир наш насушни" и позоришном представом "Дечије повреде", у извођењу Слободе Мићаловић и Вука Костића.

Други дан фестивала започео је концертом за децу Леонтине Вукомановић, настављен је позоришном представом "Даровни ћилим Цвете Агнине", а завршен монодрамом "Дејт" са Сандром Силађев.

Предзадњег дана фестивала, публика је била у прилици да погледа три позоришне представе: "Шест ипо најгорих мувања од постанка света", "Пу спас, за све нас" и "Успомене Саре Бернар" са Тањом Бошковић.

И тако је фестивал у Прибоју почео да броји своју другу деценију. Задовољна и публика и учесници, а то задовољство је нови изазов, али и обавеза и за директора фестивала, глумца Милорада Дамјановића, да већ  размишља о наредном дружењу - Данилу у част.