slideshow04

Vesti

Ukinuta vanredna situacija u Priboju

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, danas, 23. septembra, ukinuo je vanrednu situaciju u opštini Priboj, koja je uvedena još 6. jula 2020. godine.

Vanredna situacija u opštini Priboj je ukinuta, ali nema opuštanja, epidemija još nije prošla, pa na snazi ostaju sve zaštitne mere Republičkog kriznog štaba za vanredne situacije i Vlade Srbije.

priboj novi deo iz vazduha

I dalje se apeluje na pojačanu higijenu ruku, neophodnu dezinfekciju prostora, preporučenu distancu, kao i rad ugostiteljskih i trgovinskih objekata i posebno propisane mere zabrane okupljanja u zatovorenom i otvorenom prostoru, shodno naredbama i uredbama Vlade Srbije.

Tako u članu 2. Uredbe Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, stoji:
- "Dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19, za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica, koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice.
- Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski je obavezno.
- U javnom drumskom i železničkom prevozu putnika obavezno je nošenje zaštitnih maski."

Ostaju na snazi i mere okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima na otvorenom i zatvorenom prostoru, prema članu 1.Naredbe ministra zdravlja:
1. Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 30 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m² može biti prisutno jedno lice.“

Izuzetak su jedino okupljanja prilikom kulturnih manifestacija u organizaciji kulturnih institucija, a što je regulisano članom 7.a Uredbe Vlade Srbije:
- „Prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.
- Kada se javni kulturno-umetnički događaj održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

Kada je u pitanju rad ugostiteljskih objekata u članu 6.Uredbe Vlade Srbije, stoji:
- „Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana, dok objekti koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 01.00 časa do 06.00 časova narednog dana.“

U članu 7.Uredbe Vlade Srbije, reguliše se i rad ugostiteljskih objekata:
- „Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.“

Na današnjoj sednici Opštinskog štaba izvršena je analiza stanja na teritoriji opštine Priboj u uslovima pandemije korona virusa. Prema inforamcijama iz Doma zdravlja Priboj, stanje je pod kontrolom, može se reći i da je stabilno, u odnosu na mesec jul, jer se od 23.avgusta ne povećava broj javljanja u kovid ambulantu, pa je čak ta statistika i u blagom padu.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Priboj, na današnjoj sednici doneo je Rešenje o obrazovanju stručno – operativnog tima za praćenje stanja izazvanog korona virusom na teritoriji opštine Priboj, koji čine dr Vladimir Milinković, dr Predrag Terzić, dr Vladimir Ćirković, dr Adel Slatina i Mirko Tošić.

Zadatak Stručno-operativnog tima je praćenje i analiza stanja izazvanog pandemijom koronavirusa na teritoriji opštine Priboj, predlaganje mera i drugi stručno - operativni poslovi vezani za zaštitu od epidemije i zdravlje ljudi.