slideshow04

Vesti

Poplave u januaru

Obilne kišne padavine već treći dan, uticale su na povećan vodostaj, pre svega reke Lim, koja se izlila na uobičajenim mestima na području opštine Priboj, a slična je i situacija i sa vodtokovima drugog reda. Nadležni organi i institucije preduzimaju neophodne i moguće mere, radi zaštite pre svega života građana, ali i imovine.

Uprkos izuzetno obilnim padavinama, situacija se drži pod kontrolom.

Tako je danas (19.januara) u Priboju održan radni sastanak JVP "Srbijavode", Opštine Priboj i nadležnih službi. Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović, doneo je odluke o hitnim reakcijama i merama koje će biti preduzete, kako bi se zaštitili ljudi i imovina. Predstavnici JVP "Srbijavode", Sektora za vanredne situacije, sa ljudima ispred Opštine Priboj, kao i mehanizacija, stalno su na terenu i preduzimaju sve potrebne radnje.

Opština Priboj, preko svog JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj grada, intervenisala je na nekoliko lokacija, tamo gde je to bilo potrebno i moguće.

Na Banjskom Čamcu, reka Lim je ponovo zaplavila domaćinstva u ovom delu, i to kod kuća Đurovića i Puzovića, pa je Opština Priboj reagovala sa 70 džakova sa peskom i 10 kubika tampona, kao i preko 100 dodatnih džakova, koje će puniti meštani, prema potrebi i tako pojačati odbrambeni bedem na ovom delu vodotoka reke Lim.

Iako je prethodnih dana, iz preventive, ojačavan odbrambeni bedem, u naselju Luka, Lim se opet izlio u ovom naselju na dva mesta. Na uslovno "starom" mestu, kod gornjih baraka ili, nekadašnje stočne pijace, opet je poplavljeno nekoliko domaćinstava, a voda je čak prodrla u unutrašnjost stambenih jedinica, jer je nivo Lima ovde veći od nivoa zaplavljenih stambenih objekata. Naložena je i evakuacija 18 građana a za njih je Opština obezbedila smeštaj u hotelu Lim. U međuvremenu dopremljeno je novih 30 kubika tampona, kako bi se dodatno ojačao bedem, na samoj obali Lima.

Povećan vodostaj ugrozio je i žitelje tzv.donjih baraka, takođe u naselju Luka, koje nisu baš često, u poslednje vreme bile u opasnosti od poplava, što samo govori koliki je vodostaj reke Lim, tokom aktuelnih kišnih padavina. Tu je postavljeno 50 džakova sa peskom, kao i 35 kubika tampona, za dodatnu zaštitu odbrambenog bedema od nabujalog Lima.

U MZ Kratovo nabujala Kratovska reka pretila je da ugrozi kuću Bore Vreljakovića, pa se i ovde intervenisalo sa podizanjem odbrambenog bedema, gde je postavljeno 30 džakova sa peskom.

Iako danas na području Priboja nije bilo mnogo kišnih padavina, u Crnoj Gori jeste, pa će sve te padavine večeras i noćas stići Limom i do naše opštine. Metereolozi ne najavljuju prestanak padavina, već i dalje kišu i sneg narednih dana, pa se i dalje strahuje od novog poplavnog talasa, kako na Limu, tako i na rečicama i potocima bujučarima.

Nadležne službe pozivaju građane na oprez i zaštitu pre svega ljudi.