slideshow04

Одржана промоција ИПА програма у Прибоју

Информативна сесија поводом расписивања Другог позива за подношење предлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014. – 2020. одржана је у среду у Прибоју у организацији Министарства за европске интеграције Републике Србије и Канцеларије за европске интеграције Црне Горе, уз подршку Заједничког техничког секретаријата Програма.

Заменик председника општине Прибој Саша Василић истакао је значај средстава додељених кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора за општину Прибој, у циљу унапређења друштвено – економског развоја пограничног подручја.

„Ми смо се као и 34 општине прикључили програму ЕУ Прогрес и у оквиру тог програма добили смо средства у износу од 159.235 евра за адаптацију Омладинског центра у Прибоју, Завичајног музеја Прибој, набавку контејнера за прикупљање чврстог отпада у вредности, а пре тога општина Прибој добила је средства у укупном износу од 327.400 евра за реконструкцију висећег моста и надоградњу дечије амбуланте и пројектор за пречишћавање отпадних вода”, истакао је Василић додајући да је то само један мали део пројеката које су урадили средствима додељених кроз ИПА Програм.

„Када је ИПА Програм прерастао у Европски прогрес и ми смо и даље наставили са пројектним активностима. Извојио бих само неке од њих, а то су реконструкција јавне расвете у Прибоју, реконструкција управне зграде у индустријском парку Слободна зона и добили смо један значајан пострек за спровођење политике родне равноправности. Све укупно када се сабере, кроз пројекте Европског прогреса добили смо 383 хиљаде евра”, изјавио је Василић.

Јован Јововић из Канцеларије за европске интеграције Црне Горе истакао је да је овај позив наставак успешне прекограничне сарадње између Црне Горе и Србије започете још 2008. године у оквиру који су од почетка сарадње до 2018. године кроз четири јавна позива за достављање предлога пројеката уговорено 43 пројекта укупне вредности 9.6 милиона евра.

„Пројекти су реализовани или се још увек реализује у областима културе и туризма, здравствене заштите, економске сарадње, социјалне инклузије, заштита животне средине и превенције од ризика. До сада су ови пројекти резултирали отварање нових радних места новим сервисима социјалне заштите, набавку опреме, инфраструктурним интервенцијама, унапређење водоводне инфраструктуре, опремање службе спашавања, опремање здравствених установа, обновом верских објеката, као и подршком културних манифестација”, рекао је Јововић додајући да се нада да ће интересовање за други позив бити на нивоу предходног позива када је износ тражених средстава за предложене пројекте био десет пута већи од расположивог.

„То јасно указује на спремност институција и организација из обе државе да заједнчки идентификују потребе и изазове, сарађују у припреми пројекта, а касније и у њиховој реализацији а све са циљем додатног унапређења квалитета живота људи у областима обухваћеним програмима.”, казао је Јововић.

Јелена Шарчевић, представник тела за уговарање и финасирање пројеката из средстава Европске уније, из Министарство финансија Републике Србије казала је да су они добили задужење и велику одговорност да располажу средствима Европске уније у чијем децентизованом систему функционишу од 2014. године.

„Што се тиче програма прекограничне сарадње препознати смо у региону као тело за уговарање које је способно да буде надлежно телу за уговарање за три програма прекограничне сарадње. У току нам је у имплементацији 200 уговора, тако да се још увек носимо врло добро са одговорношћу која нам је дата”, рекла је Шарчевић.

Иначе, Други позив за подношење предлога пројеката оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње расписан је 12. септембра текуће године и трајаће до 27. децембра 2019. године.

Извор: РИНА и ПП Медиа

ipa program prezentacija priboj 2019