slideshow04

Vesti

Potpisana povelja o bratimljenju Priboja i Prilužja na Kosovu i Metohiji

Bratske veze Priboja i Prilužja odnosno najveće srpske enklave na Kosovu i Metohiji, u kojoj živi blizu tri hiljde Srba i koja se nalazi u centralnom delu Kosova, u opštini Vučitrn, nadomak Kosova Polja, koje traju već dve godine, sada su i zvanično formalizovane. Na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta 2019. godine, što je i opštinska i hramovna i slava sela, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i predsednik privremenig organa opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju Aca Mišić, potpisali su Povelju o bratimljenju Priboja i Prilužja.

Ozvaničenje dosadašnje saradnje samo će upotpuniti dosadašnje bratske odnose dve sredine i dati dodatni imupls da se nastavi sa novim akcijama konkretne pomoći građanima Prilužja, koji žive u veoma teškim uslovima, okruženi albanskim secesionistima, gde je čak i slobodno kretanje građana ograničeno iz bezbednosnih razloga, rekao predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i dodao da se građani Prilužja, borbom za svoj ostanak i opstanak na ovim prostorima, bore i za opstanak i svih Srba na svetoj srpskoj zemlji. Po rečima Rvovića i buduća saradnja temeljiće se pre svega na saradnji i druženju, pre svega, mladih ove dve sredine, što je garancija zajedničkog uspeha.

Prvi čovek najvećeg srpskog sela na Kosovu i Metohiji, Aca Mišić, zahvalio se Priboju na svim vidovima pomoći i moralnoj podršci, što im daje snage da, uprkos svim teškoćama i opasnostima, istraju u nameri da ostanu svoji na svome i ne napuštaju svoja vekovna ognjišta.

Podsetimo, Priboj svim prvacima u Prilužju daruje udžbenike, nagradjuje najbolje učenike i studente, kao i u Pruboju, a letos je poklonjeno i 15 laptopova školi u Prilužju, a i ove godne preko 50 osnovaca ove srpske enklave besplatno će letovati u pribojskom odmaralištu u Sutomoru.

Inače, obeležavanju Dana opštine, hramovne i slave sela, Preobeaženja Gospodnjeg, prusustvovala je političko-privredna delegacija Priboja, koju su predvodili čelni ljudi opštine, predsednik Lazar Rvović i zamenik predsednika opštine Saša Vasilić.

Poseta pobratima iz Prilužja Priboju, očekuje se u septembaru ove godine.

bratimljenje priboja i priluzja