slideshow04

Vesti

Planinari održali akciju "Priboj hoda"

U sklopu republičke akcije "Dani pešačenja u Srbiji" koju je podržao i ŽKP "Ljeksovac" Priboj organizovana je šetnja "Priboj hoda".

Staza je bila duga 5 km i maršruta kretanja je bila Stari grad - Sarajevska voda - Osovnik - Staza zdravlja - Stari grad. Staza nije bila teška, pa su mogli nastupiti i naši najmlađi ali i najstariji sugrađani. Na stazi je bilo 220 učesnika, i što posebno raduje, uglavnom su dominirala deca.

U akciji su mogli učešća uzeti sve škole, sportska udruženja, kao i svi građani naše opštine. Odazvali su se Kancelarija za mlade, Gimnazija Priboj i O.Š. Vuk Karadžić, kojoj organizatori upućuju sve pohvale jer se pokazala da je odgovorna vaspitno-obrazovna ustanova i na konkretan način deci demonstrirala značaj zddravog načina života i zaštite životne sredine, kao i podsticaja zdravih životnih navika.

Članovi ŽKP "Ljeskovac" su za sve prisutne na Osovniku pripremili čaj, deci su omogućili da se druže i igraju odbojke i pomalo zaboravljene igre "šuplji lonac", da vide, uđu i borave u šatoru planinara, a pored igranja održano je i ekološko predavanje o značaju zaštite životne sredine sa posebnim osvrtom na to koliko je određenom otpadu potrebno da se razgradi u prirodi.

Dan pešačenja u Srbiji je sportsko-rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva omladine i sporta RS i Sportskog savez Opštine Priboj.

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i druženje mladih i starijih generacija, ali i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji. Akcija se održava svake godine, u subotu, drugog vikenda septembra.

planinari priboj hoda 2019